Terug naar mei 2007

 

1 juni 2007

Vandaag een afsluitend bezoek aan de controlerend geneesheer, die in dit geval een vrouw is. Deze keer hoefde ik er niet voor naar Amersfoort, want ze hield kantoor op het gemeentehuis. In de kamer die vorig jaar nog onze eigen fractiekamer was. Na mij was Saar aan de beurt, die ik daardoor ook weer even zag. Ze ziet er goed uit!

Lidy's verjaardag vandaag. Overdag rustig - pa was er vanaf een uur of elf - en vanavond gezellig.

1 bestelling: een doos vol Couperus!

2 juni 2007

Boekenmarkt vandaag. Ik was er al om even na half acht. De kramen stonden redelijk op de afgesproken plaatsen. Dat is altijd maar weer afwachten. Er is soms een stuk open gelaten tussen twee kramen (als doorgang, misschien wel voor de brandweer o.i.d.). Als je in je planning daar net iemand met twee kramen hebt staan, dan is dat natuurlijk niet handig. Ook nu weer moest ik daardoor de verdeling van de handelaren over de kramen iets aanpassen. Maar al met al was het een prima geslaagde dag. Prachtig, zonnig weer, redelijk veel publiek (zowel toevallige passanten als mensen die in de krant over de boekenmarkt gelezen hadden) en ook een redelijke omzet. De septembermarkt is qua omzet nadrukkelijk beter, maar dat is logisch, omdat die in de Lampegietersweek valt en daar gecombineerd is met allerlei andere activiteiten én een veel ruimer (algemeen) reclameverhaal.

Een leuke bijkomstigheid van zo'n markt in je eigen woonplaats is dat je de hele dag door allerlei mensen spreekt, die je soms al jaren niet meer gezien hebt. Vandaag sprak ik bijvoorbeeld Ger v.d. Zwan. Wij draaiden samen (in wat ondertussen echt op een vorig leven lijkt) een jongensclub van de gereformeerde kerk op vrijdagavond in Aller Erf. Dat moet in 1977 of 1978 geweest zijn. Het is ook zeker vijfentwintig jaar geleden dat ik hem nog gezien of gesproken heb. Hij kwam er aanlopen en ik herkende hem onmiddellijk.

De dag was trouwens voor mij al ruim voor acht uur vanmorgen méér dan geslaagd. Willem had ergens een originele brief van C. Buddingh' (in reactie op een brief van een lezer) op de kop getikt. Hij liet hem aan mij zien én gaf hem daarna aan me. Ik kon hem wel zoenen. Dit soort dingen zijn de slagroom op de taart in het leven en in dit geval misschien wel de kers op de slagroom op de taart. Het krijgen en dus zelf hebben van zo'n brief, maar ook dat iemand bij zo'n brief aan je denkt, er moeite voor doet en hem dan zomaar aan je weggeeft. Willem... bedankt! Het lezen van die brief gaat nog wel moeite kosten, want Buddingh' had een schier onleesbaar handschrift.

We stonden met de kraam voor het Macedonisch restaurant Kantina. Ter afsluiting van de dag én als dank voor de hulp zijn we daar vanavond met Gijs en Suzanne wezen eten.

De echte afsluiting komt morgen, want nu moeten al die dozen weer uitgepakt of ik moet ze ergens zolang op kunnen bergen. Maar erg veel 'ergens-plekjes' heeft dit huis niet meer.

1 bestelling: Bertus Aafjes, 'Vorstin onder de landschappen'.

3 juni 2007

De halve dag weer met dozen lopen sjouwen. Alles is uit de weg. Dat is wat anders dan opgeruimd. De dozen staan (de inhoud per doos is wel weer uitgezocht) gedeeltelijk op het zoldertje en gedeeltelijk in het gangpad in de garage. Het moet maar even. Al is het maar omdat ik het Lidy niet wil aandoen dat er ook na de markt nog dagenlang dozen in de kamer staan.

Het paarse kleed dat we over de marktkraam hebben liggen (het is net te kort voor twee kramen, op de foto van gisteren is dat te zien. Er ligt een ander - roder - kleed op het laatste stukje) hebben we in de tuin over de waslijn gehangen. De waslijn is er te kort voor. Zo wordt wel extra duidelijk hoe lang twee kramen wel niet is én hoeveel boeken daar dan op kunnen liggen (en al die boeken heb ik intussen dus weer twee keer door mijn handen laten gaan).

De eerste papavers bloeien alweer in de voortuin en langs het huis. Ze zaaien zichzelf telkens uit en vooral langs het huis op vind ik dat een aardig gezicht. Er zit maar een spleet tussen tegels en huis van een paar milimeter, maar dat is blijkbaar voldoende voor zo'n zaadje om te ontkiemen en voedsel te vinden.

   

2 bestelingen: knipsels Thomas Mann en boeken Bob den Uyl.

4 juni 2007

De zomervakantie is te ver weg, nu we als laatste aan de beurt komen door de vakantiespreiding. Leerlingen zijn op en worden er bij bosjes uitgestuurd. Sterker nog: vandaag weigerden twee leerlingen de klas te verlaten, toen ze er werden uitgestuurd. We spreken die ouders deze week, maar het moet nu niet gekker meer worden.

Vanavond heb ik zitten lezen in 'Littekens in een gelooide stierehuid. Nederlandstalige schrijvers over de Spaanse Burgeroorlog 1936-1939', samengesteld door Hub. Hermans (1986). Een indrukwekkende bloemlezing. Ik betrap me erop dat ik van die burgeroorlog bitter weinig afweet. Guernica is bekend, vooral door het schilderij van Picasso. Ik weet dat er vrijwilligers naartoe gingen om te vechten en dat daar verhoudingsgewijs veel schrijvers tussen zaten (Jef Last, Albert Helman, Ernest Hemingway, George Orwell). Uit deze bloemlezing komt de naïviteit van de vrijwilligers naar voren (ook in hun geloof in 'goed' en 'kwaad') en de onoverzichtelijkheid van die hele oorlog. Ook de vader van Gerard en Karel (van het) Reve wordt geciteerd, onder zijn pseudoniem Gerard Vanter. Hij was communist, maar eind jaren dertig verslechterde de verhouding met de communistische partij. Op een gegeven moment ontving hij van de partij geen salaris meer. Jan Romein hielp hem toen aan een baantje aan de Gemeentelijke Universiteit. Hij zegde zijn lidmaatschap van de partij niet op, werd ook niet geroyeerd, maar beschreef de situatie zelf als 'geïsoleerd'. Een intrigerende figuur. Ik moet de bladzijde voor Schrijversinfo over hem binnenkort maar eens afmaken.

De dood der grauwe zee voert in zijn wieren mee
de omgestorte en verzonken kathedralen,
de wouden van de nacht, - ons liefhebben en falen.

Ik weet dat dra dit hart in zijn geluk vergaat,
in schuld en onschuld, pijn om liefde's diepe schade,
maar gun mij, God, de dood als vriend en als genade.

De grote wind steekt op. Hij draagt het nieuwe zaad.
(Maurice Roelants, fragment, blz., 232)

5 juni 2007

Een leerling de klas uitsturen is soms een oplossing. Om te laten zien dat je bepaald gedrag niet accepteert, of om de rust in de klas terug te krijgen en te kunnen werken. Maar je moet er spaarzaam gebruik van maken, anders is het effect weg. Een voorbeeld daarvan zag ik vanmiddag. In de hal stond een klein, lawaaiig groepje leerlingen. Tot twee keer toe ging er een gejuich op en voegde zich een nieuwe leerling bij het groepje. Weer iemand er uitgestuurd! Zo is het geen straf, maar een overwinning voor de leerlingen. Op deze manier werkt het zelfs statusverhogend. Ik heb de juichers een voegenkrabbertje in de hand gegeven en buiten aan het werk gezet. Ze waren niet eens van mijn afdeling, maar dit soort gedrag moet direct worden aangepakt.

Vanavond verjaardag bij Warner. We hebben tot na twaalf uur in de tuin gezeten. Wel onder het zonnescherm, maar het was nog gewoon lekker buiten. Hij kreeg o.a. "Hilaria' van Kees van Kooten. Dat ligt in de uitverkoop bij Van Kooten (€ 7,95 bij alle Libris-boekhandels). Een tip voor vaderdag.

6 juni 2007

Een avondje praten over literatuur met Gert. Eerst een poos op het balkon en later binnen. Gert heeft ook het één en ander gekocht bij Bubb Kuyper. Ook bij hem is het nog niet gearriveerd. Maar er waren duizenden kavels, dus dat kan ook onmogelijk in één week ingepakt en opgestuurd worden. Nog even afwachten dus. Hij heeft altijd wel iets bijzonders op boekengebied om te laten zien. Deze keer bijvoorbeeld 'De stilte bestaat uit zoveel woorden. Jeroen Brouwers & Gerrit Komrij. Correspondentie 1980-1986' (bezorgd door Onno Blom) uit 2006. Een prachtig uitgegeven boek! We hebben samen ook wat gefilosofeerd over de reisgids. Niet eens december en toch een heerlijk avondje.

2 bestellingen: P.J. Risseeuw, 'Zo ver de wereld reikt', 4 x Aya Zikken.

7 juni 2007

We zijn vanmiddag een pak voor mij wezen kopen voor de bruiloft van Suzanne (bij Steven). Ik heb aan dat gepas toch al zo'n hekel en dan nog met deze warmte. Vreselijk. Een geluk bij een ongeluk is wel dat het eerste pak me gelijk prima beviel. Na een paar minuten voelde het of ik het al een halve dag aan had. Een ongeluk bij dat geluk is de prijs. Je kunt er twee weken van op vakantie. En dan is er al korting af, want de uitverkoop was vandaag begonnen.

Ik sta vanmiddag dat pak te passen, kijk in de winkel in de spiegel en denk: 'Jezus, daar staat m'n vader!'

Ria en Erich kwamen een pilsje drinken vanavond. Erich is net met school naar Engeland geweest. Het zijn de leuke dingen van het onderwijs, maar je laadt wel een grote verantwoordelijkheid op je schouders. Vorige week stond er in de krant dat een docent uit Velp op staande voet ontslagen is. De docenten hadden een pilsje gedronken. Toen waren er leerlingen zoek. Eén van de docenten stapt in de auto om te zoeken en wordt aangehouden. Hij krijgt een bekeuring voor rijden onder invloed. Terug op school wordt hij op staande voet ontslagen. Ik heb daar dan twee gedachten bij. 1: Het moet wel zo zijn dat men deze docent al lang kwijt wilde en dit nu aangrijpt om hem te ontslaan. 2: Wat gebeurt er met de docenten die ook gedronken hadden en die niet eens de moeite hebben genomen om te gaan zoeken?

3 bestellingen: H. Besselaar, 'Het licht der lamplantaren, Kleine geschiedenis van de straatverlichting', knipsels Herman Brood, Jotie 't Hooft en Neeltje Maria Min, Tirade 384, 5 x Godfried Bomans.

8 juni 2007

Laatste bezoek aan Leuvenheim vandaag. Het is nuttig geweest, maar het is genoeg zo.

2 bestellingen: 6 poëziebundels, Meyer Sluyser, 'Omnibus'.

9 juni 2007

Drukkend warm weer. Regenbuien en onweer. Ik had gisterenavond graag buiten willen zitten en de vuurkorf weer eens aan willen steken. Daar komt zo dus niets van terecht.

Vandaag de achterstallige administratie weggewerkt. Er lagen nog ongeopende aanmaningen van Eneco. Dat is nu geregeld, maar we moeten een andere/betere manier vinden om dat bij te houden en af te werken.

Vanochtend kwam een grote doos van Bubb Kuyper. De Barbarbers, de literaire tijdschriften uit de nalatenschap van H.J. Scheepmaker en 28 boeken over literatuur uit de nalatenschap van Harry Prick. Als de hele administratie is afgehandeld en opgeruimd, ga ik daar eens rustig in zitten bladeren.

 
Barbarber is ongetwijfeld één van de apartste literaire tijdschriften van de afgelopen eeuw. Door het formaat: langwerpig - dubbelgevouwen A4, maar zeker door de inhoud: foto's en tekeningetjes (met een poëtische lading), losse gedachten, ready-mades en soms ook klinklare flauwekul. Als ik ze doorblader, vind ik ze (achteraf) nog het meest te vergelijken met de bescheurkalenders van Kees van Kooten en Wim de Bie. De redactie van BBB bestond uit K. Schippers, J. Bernlef en G. Brands. Regelmatige medewerkers waren o.a. Jan Hanlo, Chr. J. van Geel, A. Alberts, C. Buddingh', L. Th. Lehmann, D. Hillenius, W. Kusters. Verrassende namen in de inhoudsopgaven zijn voor mij bijvoorbeeld J. Fillekers en Wiebe Buddingh'. Bij het scannen van een BBB bleek het trouwens geen dubbelgevouwen A4 te zijn. Het blad is langer: het past niet op de scanner.

Het meest aparte nummer dat ik tegenkom is nr. 77 van oktober 1969. Bij wijze van inhoudsopgave staat er 'Omkadering van qua formaat bruikbare maar niet voorradige Barbarber-items' en vervolgens zijn er 24 bladzijden gevuld met lege kadertjes van allerlei formaten. Een uit de hand gelopen grap? Of een manier om te mopperen over het gebrek aan kopij? Bij het doorbladeren van zo'n stapel vind ik het wel een aardige grap, maar als je zit te wachten op het nieuwe nummer en de postbode brengt zo'n exemplaar, dan is het maar de vraag of je het als abonnee een aardige grap vindt.  

De 28 boeken uit de boekenkast van Prick met essays over literatuur zijn onder te verdelen in:
- 9 x S. Dresden
- 5 x G. Stuiveling
- 5 x Is. Querido
- 3 x P.H. Ritter
- 3 x G.H.M. van Huet
- 2 x G.H. 's-Gravesande
- 1 x Jan Veth (Portretstudies en silhouetten)
In enkele boeken heeft Prick zijn naam geschreven. Het aardigst is het als er een een opdracht van de schrijver aan Prick in staat. Bijvoorbeeld in 'Sprekende schrijvers' van G.H. 's-Gravesande. Het is wel apart dat het boek uit 1935 is en de opdracht uit 1954:

De tijdschriften uit de bibliotheek van de dichter H.J. Scheepmaker (hij heeft zijn naam ook voorop enkele van de tijdschriften geschreven) tenslotte zijn onder te verdelen in:
- 12 x Criterium (1941/1942)
- 42 x Proloog (1945-1947)
- 11 x Podium (1947/1948)
- 7 x Libertinage (1948-1950)
- 12 x Literair paspoort (1946/1947)
- 4 x Het Woord (1945-1947)
- 1 x Centaur (april 1946)
- 1 x Groot Nederland (maart 1937)
- 1 x Feest der muzen (mei 1946)
- 1 x Twee lentes. de beste gedichten uit Werk 1939 en Criterium 1940

1 bestelling (zoals je ze niet vaak krijgt): Alles wat ik heb van Simenon over Maigret.

10 juni 2007

Bij het verder doorbladeren van de stapel literaire tijdschriften van gisteren blijkt dat er van 'Proloog' van elk nummer meerdere exemplaren in zitten. Dat verklaart de dikte van de stapel, want er verscheen maar net één jaargang van (1946 en 2 nummer 1947). H.J. Scheepmaker was er zelf redacteur van en kreeg als zodanig waarschijnlijk een stapeltje van elk nummer. Ook het Slauerhoff-themanummer zit er drie keer tussen, één keer zelfs met buikbandje. Dat lijkt me heel zeldzaam. Piet Calis beschreef de geschiedenis van 'Proloog' in het tweede hoofdstuk van zijn boek 'Speeltuin van de titaantjes. Schrijvers en tijdschriften tussen 1945 en 1948'. Het boek is moeilijk te vinden, maar in zijn geheel beschikbaar op DBNL.

A. Marja schreef in het laatste nummer van 'Proloog' een stuk over W.F. Hermans, waarin hij vooral kritiek uitoefende op zijn manier van polemiseren. Hij kon daarmee wel eens de eerste geweest zijn die daarop wees:
Ik begin het langzamerhand als een eer te beschouwen, dat ik indertijd de eerste was, die zich in de ietwat luidruchtige botviering der agressiedriften van den heer Willem Frederik Hermans mocht verheugen. Men kan ook niet anders zeggen, dan dat deze prille agressiviteit den heer Hermans geen windeideren legde; zijn naam is er in één slag door bekend geraakt, hij werd de leading man in het na de bevrijding aanvankelijk zo hoopgevend herbegonnen Criterium, en de heer Hoornik haalde hem onmiddellijk het weekblad Vrij Nederland binnen, om daar het Nederlandse volk met zijn critische gaven voor te lichten. Het heeft inmiddels in beide bladen niet aan rumoer ontbroken: in Vrij Nederland kon men onlangs meemaken hoe Koos Schuur door Hermans onder het mes genomen werd, in het Decembernummer van Criterium moet Bert Voeten het ontgelden, en men kan alleen nog maar benieuwd zijn naar wie er nu aan de beurt komen zal.
Natuurlijk staat het den heer Hermans vrij, zich een literaire carrière te scheppen op de manier zoals hij dat verkiest, en ik zal wel de laatste zijn die hem het feit kwalijk neemt, dat hij de critiek op een wijze beoefent, die hij zelf als 'snerpend' betiteld (zie het Octobernummer van Criterium). Ik kan dit laatste toejuichen zelfs, maar alleen dan wanneer deze critiek om haarszelfs wil lezenswaardig blijft, zoals bijvoorbeeld bij Multatuli, Van Deyssel of Du Perron, om Hermans' eigen voorbeelden aan te halen. (A. Marja, Niet snerpend, maar dof en verward!, Proloog, februari 1947, blz. 95)

Vanmiddag was op het Rembrandt College de eerste try-out van de musical 'Romea en Julia'. Deze opvoering was voor belangstellende personeelsleden en hun familie. Het is toch razend knap wat leerlingen onder leiding van een bevlogen docent kunnen neerzetten. Ik was onder de indruk van de zang, de musici en deze keer vooral van de mimiek van de spelers, ook op momenten dat de aandacht op het toneel niet in de eerste plaats naar hen uitging, sprak de beleving en het 'in de rol zitten' van de gezichten.

Martijn heeft mijn trouwpak gepast. 27 jaar oud (het pak dan). Het jasje past hem, al is het iets te ruim. 'Goh, pa, dat jij toen zo dun was!'. 'Ja jongen, dan weet je meteen wat je voorland is!'. De broekspijpen waren hem zelfs ietsje te lang.

2 bestellingen: 2 boekjes 'de zoveelste deur', N.Marsh, 'Giftig parfum'.

11 juni 2007

In mijn lessen heb ik vandaag reclame gemaakt voor de 'Literaire juweeltjes' van de Bruna. Een ideale manier - ook voor leerlingen - om voor slechts één euro kennis te maken met allerlei schrijvers. Een aantal juweeltjes heb ik laten zien en daarbij heb ik wat over die auteurs verteld. Ik kon het niet nalaten om erbij te zeggen dat dit het enige positieve is dat er over Brunawinkels te melden is. Echte boekenwinkels zijn het natuurlijk niet.

Al vaker heb ik hier gemeld dat de reacties via email op de bladzijden van Schrijversinfo en/of op dit weblog het bezig zijn op internet zo aardig maken. Zeker als er aanvullingen komen op bladzijden over schrijvers die het geheel completer en daardoor interessanter maken. Gisteren kwam er zo'n aanvulling op de bladzijde over Bob den Uyl. Albert Bout schreef: Geachte heer Mats Beek, In aanvulling op de informatie over Bob den Uyl op schrijversinfo het volgende.
1. 'De vliegende fiets' werd weliswaar door Uitgeverij Vriendenlust te Nijmegen uitgegeven in 1986, doch dit was een herdruk van de (veel mooiere) uitgave van de afdeling Tentoonstellingen van de Rotterdamse kunststichting, ter gelegenheid van de tentoonstelling "de Vliegende Fiets" in het Lijnbaancentrum, uit april 1977.
2. Bij 'tijdschriften' mag nog vermeld worden zijn publicatie in (het laatste nummer van) Podium (nummer 10 uit 1969) van het verhaal 'In 't groene dal', dat in 1971 iets gewijzigd werd opgenomen in 'Met een voet in het graf'.
3. Bij Bebert werd in 1981 het bundeltje (letterlijk: het zijn losse kaartjes in een kartonnen mapje) 'Zes Stijlvolle Maar Mislukte Limericks' van Bob den Uyl uitgegeven, voorzien van litho's van Hedy Gubbels (276 exemplaren).
4. Op Poetry International in 1981 vertaalde Bob gedichten van Elis Juliana, alsmede diens verhandeling over gedichten in het Papiamento.
5. Gerard Heijnen schreef een artikel over de reisverhalen, gepubliceerd in Diepzee, jaargang 2 (1985), nummer 5.
6. Ongedateerd is de brochure 'Profiel van een scheepsbouwer' over Bartel Wilton, waarvoor Bob den Uyl te tekst schreef.
7. Er moet nog een publicatie zijn over de Eerste Wereldoorlog, een boek dat mij ooit in financieel benauwde tijden voor 175 gulden werd aangeboden.
8. Interviews met Bob den Uyl zijn er te veel om op te noemen. Toch wil ik er twee noemen: in het tijdschrift 'horus' nr 9/10 uit 1974, en in het tijdschrift Noterem, 1987, nr 3.
Ik vertrouw u hiermede van dienst te zijn geweest.

Nog een keer Bob den Uyl vandaag. Op de teller op die bladzijde kan ik zien via welke site (of zoekmachine) mensen erop terechtkomen. Enkele bezoekers kwamen via het weblog van Rien Meij: Rienzlog. Hij meldt op dat weblog dat hij door Rotterdam is gefietst, langs het rapport van Bob den Uyl dat op de muur van de oude gemeentebibliotheek achter de Laurenskerk is geverfd. Ik heb hem via zijn weblog gevraagd waar die muur te vinden is en of ik zijn foto's mag gebruiken. Bij deze:

2 bestellingen: Anthony van Kampen, 'Terug naar Calvi', J. Beetsma en P.A. Das, 'Mavo examenboek 1985, Geschiedeniswerkplaats'.

12 juni 2007

Vanmiddag heb ik met een bosje bloemen geprobeerd een domme fout goed te maken. Ik heb een leerling voor een dag geschorst wegens vechten (vaste regel bij ons op school). Bij het schrijven van de brief aan de ouders heb ik scheef in het administratieprogramma gekeken, met als gevolg dat de schorsingsbrief naar de ouders van een andere leerling met dezelfde voornaam is gegaan. Die mensen, ouders van een brave brugklasser, schrokken zich rot toen ze vanochtend lazen dat hun zoon wegens ernstig wangedrag een dag wordt geschorst. Dom, dom, dom. Zo kun je iemands dag grondig verpesten. Genoeg reden om er 's middags een bloemetje en een excuusbrief heen te brengen.

Bij Gert zag ik vorige week dat er meerdere drukken van 'Zachtjes knetteren de letteren' van Jeroen Brouwers zijn. Iedere druk is ook aangevuld met nieuwe anekdoten. Ik kende alleen de eerste druk uit 1975. Vandaag bracht de postbode de vierde druk uit 2003. 475 bladzijden literaire anekdoten. Heerlijk! Een extra gezelschapsspel voor literatuurkenners: welke auteurs herkent u op de onderstaande omslagen?

 

 

 Eerste druk

 Vierde druk

Vanavond eindelijk weer eens een uurtje pokeren op internet met winst afgesloten.

2 bestellingen: 'Kazan de wolfshond' en knipsels Simon Vinkenoog.

13 juni 2007

Vanaf gisterenmiddag een barstende koppijn. Zelfs vannacht om drie uur ben ik het bed uit geweest om een paracetamol in te nemen. Ik ben dan ook niet naar school geweest. Zoals het nu voelt ga ik morgen ook niet. Vrijdag dan maar weer.

Ik had me in de loop van de middag wel aangekleed. Slapen lukte niet meer en koppijn is niet minder met een pyjama aan. Het kwam goed uit dat ik aangekleed was, want Wim kwam wat dozen (fraaie) boeken brengen. Wat thrillers van Koos van Zomeren, Couperus, Rijk de Gooijer, Gerrit Krol, kortom: van-alles-wat en zeer de moeite waard. Hij werkt op het moment aan diverse boeken tegelijk en bruist van de ideeën. We hebben samen de laatste kilometers van Veenendaal-Veenendaal gekeken. Dat heet vanaf dit jaar Food Valley Classic o.i.d. Het is leuk om de renners door straten te zien rijden die je kent. Mooie plaatjes van Rhenen en de Rijn vanaf de brug. We zaten alleen zo te praten dat we de finish misten. Ik heb dan ook geen idee wie er gewonnen heeft. Iemand met groene kleding.

Verdorie weer een bestelling voor een boek dat ik niet terug kan vinden.

14 juni 2007

En nog een keer Bob den Uyl. Een citaat uit 'De bidsprinkhaan' van Jacob Vis. Een boekje uit een doos van Wim (van gisteren). Minimaal twee van deze misdaadromans van Jacob Vis spelen in IJsselmonde. Dat is een deelgemeente van Rotterdam. Ik kom alleen verder in het boekje geen verwijzingen naar Rotterdam of andere steden in de buurt tegen. Aan de andere kant: als je de Rotterdamse schrijver Bob den Uyl citeert, dan is dat toch wel weer een aanwijzing. Overigens is het citaat fout. De boektitel van Den Uyl luidt: 'Gods wegen zijn duister en zelden aangenaam'.

 

 'De gelovige twijfelt niet,' zei Schilder vroom.
'Heel goed,'zei Bol. 'Houd je lamp hoog,
want Gods wegen zijn duister en ondoorgrondelijk.
Wie zei dat ook alweer?'
'Bob den Uyl,' zei Klein.
'Ook al dood,' zei Bol.
Hij liep naar het raam en keek naar buiten. '
De wind draait. Ik moet weg.'
(Jacob Vis, De Bidsprinkhaan, blz. 51)

Een ongelooflijke stortbui vanavond. Ik was bang dat de dakgoot van de garage over zou lopen (dan loopt het naar binnen en daar staan alle boeken!). Het was maar goed dat ik dat met een trap ging controleren. De goot liep over, de afvoer zat verstopt met blad. Het kostte me een nat pak, maar ik kon met de hand dat blad verwijderen, waarna de goot als een wastafel leegliep. Dat was op het nippertje!

2 bestellingen: 3 x Edgar Cairo en een ex. 'Hollands Maandblad'.

15 juni 2007

Vandaag weer wezen werken en 's middags naar huis gewandeld. Dat is toch lekker. Het kan in een minuut of twintig. Het is ontspannend, je zet je werk van je af, kijkt onderweg naar bloeiende struiken (vooral de hortensia's staan er vaak prachtig bij) en maakt nog eens een praatje. Bovendien is het gezond. Het enige nadeel is dat ik dan 's morgens ook een kwartier eerder op moet staan. Daar zit hem de pijn.

   

 Hortensia's in

 onze eigen voortuin

Maar ook in de achteruin:

   

 
 

De tweede doos van Bubb Kuyper laat op zich wachten. Een week verschil tussen de afleveringen is wel veel. Er zal toch niets fout gegaan zijn?

1 bestelling: Josef Cohen, 'Het volksgericht'.

16 juni 2007

Vandaag maar eens een mailtje naar Bubb Kuyper gestuurd met een vraag over de 'status' van de laatste verzending. Ik heb het nagekeken: mijn maximumbod was € 150,00. Het kavel is weggegaan voor € 150,00. Dat was mijn bod, dus neem ik aan dat het voor mij is. De vraag is wat er gebeurt als er meer mensen hetzelfde maximumbod opgeven? Loting? Inderdaad: bij de veilingvoorwaarden staat bij nr. 5 'Bij gelijke opdrachten wordt er geloot.' Dat zou dus de reden kunnen zijn dat ik er naast gegrepen heb. Maar even het antwoord op de mail afwachten, maar ik vrees het antwoord al te kennen.

Al maanden ligt naast de computer het pasje van het kerstpakket. Via internet kan er iets besteld worden. De vorige keer dat ik keek, vond ik er niet veel bijzonders bij zitten. Ik meen me te herinneren dat het pasje niet zo heel lang geldig bleef, dus vanmiddag heb ik nog maar eens gekeken. Er staat een raclette-/gourmetstel voor acht personen bij. Van die van ons zijn de vorige keer - door een onhandigheid van mij - de handvatten van enkele pannetjes gesmolten. Daarom heb ik nu op deze manier maar een nieuw apparaat besteld.

Nog een andere bon ook 'verzilverd' vandaag. Voor mijn verjaardag kreeg ik van Suzanne en Gijs een slijtersbon. Daar heb ik een mooie fles whisky voor gekocht. Die ben ik op de fiets op de Ellekoot wezen halen. Er was daar vandaag het één of andere loopevenement. Net toen ik er aan kwam fietsen, werd zo'n met lucht gevulde boog neergehaald. Die lag over het fietspad en versperde compleet de weg. Het duurde een minuut of vijf voor ik er door kon. Fijn geregeld.

Ik heb het internet afgestruind op zoek naar sites met overzichten van standbeelden en borstbeelden van Nederlandse schrijvers. Zulke specifieke sites heb ik niet gevonden, maar wel overzichten van beelden in het algemeen. Daar haal ik dan zelf de schrijvers wel uit. De site over Zuid-Holland ziet er heel fraai uit. Er blijkt met diverse beelden nogal gesold te zijn. Een paar voorbeelden (met teksten van de genoemde site):

 
Op 15 augustus 1986 werd op het Leidseplein te Amsterdam een beeld van Wim Kan en Corry Vonk onthuld, ter herinnering aan de oprichting van het ABC-cabaret, 50 jaar eerder. Begin 1997 moest het beeld wijken voor een herinrichting van het Leidseplein; na tien maanden werd het in december 1997 op voorspraak van Wim Ibo herplaatst op het Gevers Deynootplein in Kans geboorteplaats Scheveningen. Daar werd het op 19 december 1997 onthuld door Paul van Vliet. Na enig getouwtrek kwam het beeld te staan op het Gevers Deynootplein, tegenover het Kurhaus.

Dit werk hing vanaf 1974 in de Mauritsstraat (Rotterdam) tegenover poëziewinkel Woutertje Pieterse (een personage van Multatuli). Na de sloop van dit pand verhuisde het in 1985 naar de huidige locatie. In 1998 werd besloten om het door weer en wind aangetaste werk geheel te vernieuwen. Toen het schilderij hiervoor werd verwijderd ontstond er grote commotie. Zo’n beeld mocht niet zomaar worden weggehaald. De herplaatsing werd dan ook uitbundig gevierd.

Nb. Bij de boeken van Wim zat het boekje: 'Drie Dichters in Zaken. De geschiedenis van een poëziewinkel' van Eddy Elsdijk uit 1991. Dat gaat over bovengenoemde poëziewinkel Woutertje Pieterse!

 

 
De Rotterdamse Kunststichting schonk dit bronzen portretbeeldje van Koos Speenhoff aan het cabaret van Tom Manders, beter bekend als ‘Dorus’. Op 22 juni 1968 werd het beeldje onthuld aan de Mauritsstraat. Het cabaret van Manders hield in 1970 al op te bestaan, en in januari 1972 werd het beeld op het Schouwburgplein geplaatst. Nu staat hij op de Oude Binnenweg tegenover Boekhandel van Gennep, die het beeld cadeau kregen ter ere van hun 20-jarige jubileum.

17 juni 2007

Een leuke (vader)dag. Ik kreeg 2 riemen (een goed idee, degeen die ik heb zijn gescheurd of uitgelubberd), een stropdas (wanneer kreeg ik voor het laatst een stropdas cadeau? Kreeg ik ooit een stropdas cadeau? Ik vermoed alleen een keer - ook op vaderdag - een op de kleuterschool zelf geknutselde), Kees van Kootens 'Hilaria' (zie 5 juni), En een(3)CD: Cat Stevens collected. Van Lidy kreeg ik (het op aanraden van Gert zelf gekochte) 'Lezen @cetera' van Pieter Steinz. Een geweldige gids voor de wereldliteratuur. Steinz - recensent bij de NRC - bespreekt 416 schrijvers (waaronder 104 Nederlandse). Plaatst auteurs en boeken in een context d.m.v. 52 schema's (een geweldige vondst), 52 thema's en ook nog eens 26 quizzen (in feite nog eens 26 thema's, maar als quiz gepresenteerd). Dit is het mooiste boek dat ik het laatste halfjaar in handen heb gekregen. Het is de zesde druk. De eerste druk is van 2003. Waarom ben ik dit boek niet eerder tegengekomen?

Vanmiddag zijn we naar de tennisfinalewedstrijd van Martijn in Elst wezen kijken. Hij speelt met Gert van Offeren en moest tegen onze buurman Chiel Nouris. Dat is dus een leuk geheel. Gert ken ik nog van vroeger. Ik schat dat hij een kleine twee jaar jonger is dan ik. Als ik vijfentwintig jaar geleden tegen hem had gezegd dat ik nog eens in Elst naar hem zou komen kijken, waar hij een finale zou tennissen samen met mijn zoon, dan had hij me raar aangeken. Martijn en Gert verloren de eerste set, maar wonnen de tweede en de derde. Het was druk op het terras. Aan de prijzen kun je merken dat de bar gedraaid wordt door vrijwilligers. Bier en ijsthee kosten er € 1,00.

       
       

Suzanne vroeg of er in de vijver al jonge goudvisjes zwemmen. Ik dacht van niet, maar we gingen toch even kijken. Al met de eerste haal met het schepnet haalde ik er eentje boven. We hebben er uiteindelijk vijf stuks uitgehaald. Ze wil proberen ze in een klein potje op te kweken. Er kwamen in het schepnet ontzettend veel libellelarven naar boven. Volgens mij vreten die jonge visjes, dus erg veel zullen er niet overblijven. Misschien is grootbrengen buiten de vijver dus wel een heel goed idee. Aan de andere kant: al te veel jonge visjes moet ik er niet bijhebben, want dan raakt de vijver veel te vol.

3 bestellingen: Luigi Pirandello, ' Een kerstdroom en andere verhalen', bulkboek Pablo Neruda, bulkboek Vincent van Gogh (brieven), Arthur van Schendel, 'De waterman' en 'Woorden in de wind van de Oostzee. Estische poëzie uit de twintigste eeuw'.

18 juni 2007

27 jaar getrouwd vandaag.

"Meneer, heeft u een nieuwe riem?", vroegen vanmorgen leerlingen van V2a. "Wat goed dat je dat ziet!', zei ik. "Dat is niet zo moeilijk meneer, er zit nog zo'n plastic dingetje aan, waar het prijsje of het labeltje aan vast zat!" Tja, daar sta je dan, toch een beetje voor paal.

Een mailtje terug van Bubb Kuyper: Kavel 3317 is niet aan u toegeslagen: er waren voor het kavel twee gelijkluidende biedingen van 150 euro, en bij loting is het aan de andere bieder toegeslagen. Veilingtaal, 'toegeslagen' is een mooi woord en het is duidelijk dat ik hier gewoon pech heb. Jammer, want ik had deze boeken over literatuur graag gehad.

De organisatie van de Lampegietersweek gaf aan het eind van de middag een borrel in Residence Rhenen. Een sjieke gelegenheid. Het is wel goed om allerlei mensen die in die week dingen organiseren te ontmoeten en wat zaken informeel af te stemmen. Momenteel is ook een commissie druk bezig sponsors te werven en juist voor die groep is zo'n 'Residence' natuurlijk een prima locatie.

Af en toe krijg ik n.a.v. mijn site en dit weblog aparte en/of onverwachte mailtjes. Vandaag geldt dat voor een mailtje uit België. Iemand heeft het gipsen (plaasteren zeggen ze in Vlaanderen) dodenmasker van Alice Nahon te koop en ik mag er op bieden. Het is literair natuurlijk wel een 'hebbedingetje'. Maar wat zou je er voor moeten bieden? En hoe weet je dat het het originele dodenmasker is? Hier vindt u mijn bladzijde over Alice Nahon op schrijversinfo.

     

1 bestelling: knipsels van o.a. Boudewijn Büch, L.H. Wiener en Wanda Reisel.

19 juni 2007

In de voortuin bloeit al zeker een week een dahlia. Dat is toch een herfstbloeier? We hebben de knol in de grond laten zitten en door de zachte winter is die niet kapot gevroren.

De schilder is vandaag begonnen. Hij keek min of meer verbijsterd naar het raam aan de achterkant (begane grond). "Heb ik dat vorige keer geschilderd?" Nee hoor, de vorige keer heb ik zelf de begane grond gedaan. Er is gelukkig een duidelijk verschil tussen het werk van een prof en dat van een goedwillende amateur.

20 juni 2007

Een literair portret van de Achterhoek (2007) van Dannie ten Zweege heb ik nu uit. Ik ben er iets positiever over dan ik na een eerste keer doorbladeren was. Ze heeft in ieder geval veel informatie bijeen gezocht. Het geheel heeft misschien iets te weinig diepgang, maar dat kan ook maar zo de bedoeling zijn, het is maar net op welk publiek je mikt.

 
Joris van Casteren interviewt al jaren 'vergeten schrijvers'. Eerder al kocht ik 'In de schaduw van de Parnassus'. Vandaag bracht de post 'Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf. Portretten van vergeten schrijvers' (2006). Een aantal van de portretten heb ik al gelezen in 'Vrij Nederland', al heeft hij ze voor het boek wel bewerkt. Andere portretten stonden in 'De Parelduiker' (Anton en André Kuyten en Alexander Zwagerman) of zijn speciaal voor dit boek geschreven (Flip Willemsen, Michael Tophoff en Christien Kok). Van de anderen ben ik vooral benieuwd naar Ben Borgart, Helen Knopper en Christiaan te Winkel. Uiteraard hoop ik hier ook weer feitjes voor de reisgids uit bijeen te sprokkelen.

Het Nederlands elftal onder 21 jaar staat voor het tweede achtereenvolgende jaar in de finale van het Europees Kampioenschap. In een waarlijke thriller werd vanavond van Engeland gewonnen. 1-0 achter en in de allerlaatste minuut werd het 1-1. In de verlenging werd niet gescoord en er waren ontzettend veel penalty's nodig (32) om een beslissing af te dwingen.

2 bestellingen: 'Cahier d'Amour' en 'dooventroost' van A. Goeman. Daarnaast nog twee bestellingen die niks gaan worden. Iemand bestelt 17 exemplaren van hetzelfde schoolboekje, maar zoveel heb er echt niet liggen. Iemand anders bestelt een boek, maar geeft het verkeerde bestelnummer erbij. Bij die laatste vrees ik dat er alleen gekeken is naar de hoofdbladzijde van Google en niet op de link geklikt is.

21 juni 2007

Paul kwam vanavond het boek 'Het volksgericht' van Josef Cohen ophalen. Hij was er al vijf jaar naar op zoek en nu had ik het sinds kort te koop staan. Paul verzamelt boeken waar Veenendaal in voorkomt. Dit boek is in feite een nieuwe uitgave van 'Liefde overwint' uit 1928. In dit nieuwe boek uit 1948 heeft Cohen er een paar hoofdstukken vóór geschreven over Zwarte Janna uit Veenendaal. Het gaat over de Grift die naar wol rook en over Veenendaal dat toen twee stations had, één aan de Kerkewijk en één in Veenendaal-De Klomp. Elk station en dus elk spoor in bezit van een andere spoorwegmaatschappij. Een citaat:

Het was heel duister op straat, geen lantaarn brandde en de wal van de Grift, die naar pas-gesponnen wol rook, was steil en hoog; er waren treden in uitgehouwen, waar de lange punters aanlegden en die treden wierpen diepe kuilen duisternis in de nacht, zodat Margareet nauwkeurig de afscheiding tussen straat en riviertje onderscheiden kon; ze had ook dikwijls bij dag en avond deze straat gelopen en wist precies waar de Ruiter woonde en van Elsen, de bankier, en Driekus Heij; ze liep de brug over en kwam bij het kantoor van het "Utrechts Nieuwsblad"; de redacteur verkocht foto-toestelletjes en wat betekende die nieuwigheid? Margaretha der Mouw liep door en ging recht naar Zwarte Janna's huis. (Josef Cohen, Het volksgericht, blz. 6/7)

Die Zwarte Janna is een bekend figuur uit de Veenendaalse geschiedenis. Hier beter bekend als Zwarte Jannetje (Jannetje Hootsen, 1860-1919). Ze leerde enkele jaren voor onderwijzeres, maar maakte die studie niet af. Ze had God gevonden en getuigde hiervan. In haar huis werden bijeenkomsten gehouden, waar het er hysterisch aan toeging. Ze kreeg volgelingen tot in Polsbroek en Schoonhoven en in Veenendaal werd gesproken van het 'Jannechiesgeloof'. Ze zou o.a. de gave hebben om zieken beter te maken. Vanwege de hysterische sfeer tijdens de geloofsbijeenkomsten kwam er rond 1900 politietoezicht. In het verhaal 'Heet van de naald' uit 1900 heet het: 'Wanneer de profetes bij een der leden is, maakt men zoo'n schrikkelijk lawaai, door te dansen en te gillen, dat men het huizen ver hoort.' Ze woonde in wat toen 't Gelderland heette (nu Prins Bernhardlaan) in een huis links voor de Julianakerk. Volgelingen hadden recht voor haar huis een brug laten aanleggen die toen al zeker duizend gulden kostte. Op onderstaande oude prentbriefkaarten is die brug te zien. Haar huis staat aan de rechterkant van die brug. Op de kaarten zijn ook duidelijk de in het citaat genoemde uitgehouwen treden te zien.

   

Naar aanleiding van het aan Paul verkochte boek heb ik de bladzijde over Josef Cohen voor Schrijversinfo afgemaakt.

2 bestellingen: LP John Cale, 'John Cale comes alive' en Christianna Brand, 'Het mysterie van de rollende hoofden' en Josephine Tey, 'De man in de rij'.

22 juni 2007

Er staat een nieuw koffie-apparaat in de personeelskamer op school. De koffie is veel beter te drinken dan die van het oude apparaat (maar slechter is ook nauwelijks mogelijk). Het is misschien een beetje teveel oploskoffie, maar het is een hele vooruitgang. Koffie is toch eigenlijk een soort arbeidsvoorwaarde, en wat mij betreft niet eens secundair.

In één van de emailkranten vond ik een stukje over 'stapelgedichten'. Tekstschrijver Max Dohle maakt en verzamelt ze. Het zijn korte, rijmloze gedichten, die je krijgt als je boeken op elkaar stapelt, en van de ruggen alleen de titels leest. Bijv."

De joodse messias
Over het water
Op weg naar het einde
De hemel zij geprezen

Als ik zoiets lees, houdt zo'n idee me een tijdje bezig. Ik wil er dan ook één maken en dan het liefst met titels van C. Buddingh'. Dat werd deze:

 

Verveling bestaat niet
Een pakje per dag
Een prachtig cadeau van niemand
En in een mum is het avond

2 bestellingen: 1 'Woordwerk' (nu al uit de laatste Bubb Kuyper-veiling) en 2 x Jan Gerhard Toonder, 'Kasteel in Ierland'.

23 juni 2007

In het Volkskrant Magazine staan de zes 'Zomergasten' van het gelijknamige VPRO-televisieprogramma van dit jaar. In de vorige jaren dacht ik bij die namen altijd direct van minstens twee gasten: 'Benieuwd naar wat ze te vertellen hebben en welke beelden ze zullen laten zien'. Dat heb ik dit jaar helemaal niet. Twee irritante ijdeltuiten: Bram Moszkowicz en Linda de Mol. Twee oninteressante mensen: Bettine Vriesekoop en Alexander Rinnooy Kan. En tenslotte twee mensen waar ik nog nooit van gehoord heb: Hany Abu Assad en Christine van Broeckhoven. De presentator is voor het tweede jaar Joris Luyendijk. Hij deed het vorig jaar aardig, maar niet geweldig, dus alleen voor de presentator kijk ik ook niet.

Dat stapelgedicht van gisteren werkt aanstekelijk. Wim heeft het gelezen en is zelf ook aan de gang gegaan:

Het duister dat ons scheidt
buiten is het maandag
boven is het stil
soms mis je me nooit

 

En zelf knutselde ik nog:

Daar ga je Deibel
Op hoop van zegen
Alleen op de wereld
Wat blijft komt nooit terug

Het Nederlands elftal onder 21 jaar flikt het hem weer. Vanavond winst op Servië met 4-1 in een aantrekkelijke wedstrijd en met goed voetbal. Voor het tweede opeenvolgende jaar Europees kampioen dus! De populariteit van Foppe de Haan kent geen grenzen. We hebben de wedstrijd in Culemborg gekeken. Ontzettende stortbuien onderweg.

24 juni 2007

Bij Jeannette haalde ik gisteren een jaargang of twintig 'Literatuur' op. Een interessant blad, voor de verkoop, voor Schrijversinfo, voor de reisgids. Maar dat betekent dan wel dat ik ze niet 'even snel' te koop moet zetten, maar stuk voor stuk moet lezen/bekijken en er gegevens uit moet overnemen. Bijvoorbeeld uit nr. 2003-3: Gevelsteen voor Nicolaas Beets, monument voor Anton van Duinkerken, boekencafé Schrijvers in Eindhoven. Dat is leuk werk, maar al het andere werk blijft dan weer liggen. En er staan nog zoveel dozen vol boeken en tijdschriften. Eigenlijk zou ik een tijdje niets nieuws meer moeten aannemen.

 

 Boekencafé Schrijvers, Domselaarstraat 24, 5611 CL Eindhoven.
Elke 3e zondag v.d. maand: PEPPER
Poëzie- en Proza Podium Eindhoven Rederijk.

Veel meer boekencafés vind ik niet. Tenminste niet in Nederland. Wel in Leuven (De dry coppen), in Hasselt en in Antwerpen ('t Verschil). Hier heeft Vlaanderen toch een voorsprong op Nederland.

  Vorig jaar bestelde ik bij Bizzclips 500 bedrukte paperclips. Met grote letters RABAN en met kleine letters www.schrijversinfo.nl. Sindsdien doe ik bij de meeste bestellingen één zo'n paperclip bovenaan op de eerste bladzijde van het boek of van één van de boeken. Alleen bij boeken die gedrukt zijn op héél dun papier doe ik dat niet, want ik wil uiteraard de bladzijden niet beschadigen. Het is weer eens wat anders dan een boekenlegger.
De paperclips zijn bijna op en Bizzclips komt dus op het goede moment met een aanbieding. Bij bestelling van minimaal 1000 clips een mp4-speler van Philips cadeau! Ik heb die bestelling telefonisch gedaan en binnen een week had ik de nieuwe paperclips én het apparaatje in huis. Een heel handzaam dingetje (een kwart van een Ipod), 2 GB geheugen en het speelt ook films en foto's af. Een groot voordeel boven de Ipod is dat je die hele Apple-techniek (en gedoe) niet nodig hebt. USB-snoertje erin, je computer herkent het als losse harde schijf en je sleept foto's en mp3'tjes er gewoon naar toe. Simpeler kan het al niet.
 

4 bestellingen: 'Het begon onder melkenstijd', 2x 'Volk bij den weg', 'Verzeild bestek' en 5 schoolboekjes.

25 juni 2007

Kinderen (niet alleen kinderen) zeggen heel makkelijk: 'Dag meneer. Alles goed?' Ik zeg dan meestal iets als: 'Nou, alles is wel erg veel, maar het meeste is gelukkig goed.' Ik houd niet van taalgebruik op de automatische piloot. Je zegt wat je bedoelt en je bedoelt wat je zegt. Kinderen pikken dat wel op. Vanochtend werd ik door een Havo-3 leerling begroet met: 'Dag meneer. Een hoop goed?'

Je ziet ze soms in een politieserie als Baantjer: een 'eenzame uitvaart'. De overledene leidde een eenzaam leven en er komen op de begrafenis geen vrienden of bekenden. Iemand van de sociale dienst is er, misschien een hospita of buurvrouw en degene die de uitvaart verzorgt. Een treurige gebeurtenis. In een aantal steden komen zulke begrafenissen niet meer voor! Er zijn door de gemeente coördinatoren benoemd die deze begrafenissen begeleiden en plaatselijke dichters schrijven speciaal voor de gelegenheid een gedicht en dragen dit ook voor in de aula of bij het graf. Het fenomeen raakt al zo bekend dat er bezoekers gericht op af komen! Er is zelfs een speciale site: http://eenzameuitvaart.web-log.nl/ met verslagen van diverse eenzame uitvaarten en het speciaal voor die uitvaart geschreven gedicht.

 Amsterdam  sinds 2002 Anneke Brassinga
Eva Gerlach
Neeltje Maria Min
Simon Vinkenoog
Alfred Schaffer
Tsead Bruinja
Judith Herzberg
Hans Kloos
Erik Lindner
Ilse Starkenburg
Menno Wigman
Tonnus Oosterhoff
Erik Jan Harmens
Maria Barnas
Hans Verhagen
 Utrecht  sinds ? Ruben van Gogh
Nanne Nauta
Ingmar Heytze
Vrouwkje Tuinman
Arjan Witte
 Den Haag  vanaf juni 2007 Bart Chabot
Ruth van Rossum
Gilles Doeuf
Pem Sluijter
Kees het Hart
Diverse steden, o.a. Haarlem, Middelburg en Tilburg   In het pakket van de aangestelde stadsdichter

Een vraag die zich opdringt: Je kunt er voor kiezen eenzaam te leven. Kun je ook kiezen voor een eenzame uitvaart? Wat nu als je echt geen dichter op je begrafenis wilt. Kun je dat ergens vastleggen? Bestaat er een uitvaartcodicil?

En als we dan toch met de dood bezig zijn: Een woord dat ik niet kende - Foeticide - In Zuid-Azië, West-Azië en China is selectieve foeticide een groeiende praktijk. Vrouwelijke foetussen worden er vaak weggenomen, omdat meisjes na hun huwelijk bij de familie van de echtgenoot horen en daarom door de eigen familie als een last worden beschouwd. Foeticide is een minder neutraal woord dan abortus. Het gaat terug op de Latijnse woorden foetus ('onvoldragen menselijke of dierlijke vrucht') en caedere ('doden'). Vergelijkbare woorden zijn: genocide ('volkerenmoord'), infanticide ('het doden van pasgeboren kinderen'). (Bron: Taallink)

Albert mailt n.a.v. het boekencafé van gisteren: Ik lees je weblog vrij vaak, vandaag viel me op dat je meldde dat je maar één boekencafé kent in Nederland. In Rotterdam ken ik Grand Café Hoofdstuk 2, wat mij betreft echt een aanrader. Dank je Albert. Op de site van dit café ook meteen twee verwijzingen naar andere boekencafés:
- Grand Café In Den Boekenkast, Stadsplein 3, 2903 HH Capelle aan den IJssel.
- Grand Café Restaurant Boekmans, Dudokplein 210, 3315 KH Dordrecht
Het lijken me drie cafés van dezelfde eigenaar of keten. De websites zien er in ieder geval vrijwel identiek uit.

1 bestelling: een single Benny Vreden, 'Spaghetti a la Hettie'.

26 juni 2007

De laatste lesdag vandaag. En iedereen is aan vakantie toe ook. Maar eerst nog vier dagen toetsen voor de leerlingen. Ik hoop dat ze het nog op kunnen brengen om serieus te leren. Er zijn er nogal wat die op het randje van zittenblijven balanceren.

Vandaag doet iemand een bod op één van de boeken die ik te koop heb staan. Vijf euro onder de prijs die ik op de site heb staan. Daar begin ik dus niet aan. Mijn prijzen zijn vaste prijzen!

Nog een boekencafé, doorgegeven door Margot uit Apeldoorn: 'In aanvulling op je rijtje boekencafes zou ik nog willen noemen Grand Cafe Dikke van Dale in Deventer. Ik ga er morgen eten met mijn leesclubje, als afsluiting van alweer een heel seizoen boeken lezen. Het schijnt er gezellig te zijn en het eten prima. Neem eens een kijkje op hun website!'
- Het Grand Café - de Dikke van Dale, Nieuwe Markt 37, 7411 PC Deventer

In november 2006 maakte ik voor Schrijversinfo de bladzijde over Hans Pennarts. Ik noem daar een aantal pseudoniemen, waaronder Cumgra Nosalis. Dat blijkt een gezamenlijk pseudoniem geweest te zijn van Pennarts en Jules van Raalte. De zoon van Van Raalte mailt:
'Ik heb de site gelezen over Hans Pennarts. Met name de informatie over hem en zijn pseudoniem Cumgra Nosalis interesseerde mij bijzonder.
Die informatie is niet geheel juist. U schrijft het pseudoniem geheel toe aan Hans Pennarts en u stelt dat hij die naam gebruikte voor columns in het Rotterdams Nieuwsblad. Ik kan u meedelen dat Hans Pennarts het pseudoniem Cumgra Nosalis deelde met Jules van Raalte. Dat was mijn vader. Laatstgenoemde heeft het pseudoniem ook geïntroduceerd. Dat was niet bij het Rotterdams Nieuwsblad maar bij de Handels & Transport Courant. Een in 1948 opgericht sociaal-economisch dagblad, waarvan mijn vader vrij kort na de oprichting hoofdredacteur werd. Hans Pennarts was één van de redactieleden. De columns van Cumgra Nosalis werden geschreven onder de titel ‘Spijkers zonder koppen’. Mijn vader en Hans Pennarts wisselden elkaar af. Zij zijn volgens mij columns blijven schrijven totdat de HTC begin jaren zeventig werd omgedoopt in Economisch Dagblad.
Mijn vader is in 1990 overleden. Ik ben zelf ook de journalistiek in gegaan en was tot 2005 verbonden aan de Goudsche Courant. Ik ben overigens niet meer in het bezit van enig exemplaar van de HTC en ook niet van de columns. Wel heb ik ooit gedacht: zou het niet aardig zijn om die columns op te sporen en ze in boekvorm uit te geven. Maar misschien is dat ooit wel door Hans Pennarts gedaan. Heeft u daar wellicht enige informatie over. En weet u of er een mogelijkheid zou bestaan om die columns uit te geven?
Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groeten, Hans van Raalte
'
Dat is dan hiermee vastgelegd. Ik zal het ook opnemen op de Pennarts-site. Voor het achterhalen van de columns zal hij denk ik naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag moeten gaan.

Jaren hebben we geprobeerd hertshooi in de tuin te laten groeien, maar om de één of andere reden ging die plant altijd snel dood (net als helleboris). Maar nu is er achter toch eentje aangeslagen en die bloeit nu voor het derde jaar. Ik heb er onderstaande foto van gemaakt en die foto heb ik ook ingesteld als 'wallpaper'.

2 bestellingen: Clarissa Jacobi, 'De donkere bril en andere verhalen' en twee deeltjes Beeldende poëzie: 'De tijd' en 'Vlaanderen'.

27 juni 2007

Behalve een boekencafé is er ook nog een boekenhotel, meldt Margot: Er schoot mij opeens nog een adres te binnen: het Boekenhotel in Doldersum (Drenthe). Het is niet alleen een hotel (waar de kamers van alle gemakken en .... een boekenkast zijn voorzien), maar ook een restaurant vol boeken (waar je aan tafel rustig kunt gaan zitten lezen als je partner dat tenminste ook goed vindt -zo staat het althans op de website vermeld-). Weet niet of je het bij literaire cafes wilt houden, dan gaat dit een stapje verder. Maar misschien toch bruikbaar.
-
Het Boekenhotel, Huenderweg 11, 8386 XB Doldersum

Martijn vroeg of ik meeging naar de Mediamarkt in Ede. Hij wilde kijken naar een apparaat waar je je Ipod op kunt zetten en afspelen en waar ook meteen een CD-speler in zit. Het was er, maar hij heeft het uiteindelijk niet gekocht. Ik kocht een DVD met de eerste afleveringen van Monty Python en een CD van de Eagles: 'Hell freeze over'.

Sinds gisterenavond heb ik een stekende keelpijn. Door de dag heen heb ik wat drop gegeten en nu is het een uitstekende reden om mijn keel met een goed glas whisky te desinfecteren.

1 bestelling: 5 vertaalde boeken, vooral uit het Russisch.

28 juni 2007

Richard Thiel is de maker van één van de beste sites over kinderboeken(schrijvers). Misschien is zijn site wel dé beste. Van de Nederlandse Vereniging van Letterkundigen kreeg hij er de eerste VvL-penning voor, bedoeld om mensen te eren die, al of niet op eigen initiatief, iets ondernemen of presteren dat schrijvers en/of vertalers ten goede komt, en daarvoor naar de zin van de VvL te weinig publieke waardering krijgen.
Hij had zijn site eerst op zijn Wanadoo-adres staan. Sinds enige tijd heeft hij een eigen doemeinnaam: Kjoek.nl. Hij mailt me met de vraag of ik mijn links aan wil passen. Dat zal ik vandaag doen. Links op zo'n schrijversbladzijde is prettig voor de lezers. Zo kun je 'websurfen'. Maar als je links geeft, dan moet je die eigenlijk regelmatig controleren, want 'dode' links is helemaal niet prettig voor de lezers. Dat controleren komt er bij mij nauwelijks van. Ik zou het vaker moeten doen.
Ik had trouwens geen idee waar dat 'Kjoek' voor staat. Nu we toch aan het mailen waren heb ik hem dat meteen gevraagd. Zijn antwoord: 'Eigenlijk nergens voor. Het is kort en krachtig, en de domeinnaam was nog vrij. Maar als je wilt kun je er Kinder- en JeugdbOEKen in zien.'

Aan Piet leende ik vandaag mijn luisterboeken uit. Hij wil er MP3's van maken om er op vakantie eens rustig naar te luisteren. Dat is eigenlijk wel een heel goed idee van hem. Ze staan in de kast, maar ze daar uit pakken om te beluisteren komt er niet van. Als je dagelijks een eind met de auto moet rijden, zou je er daar naar kunnen luisteren. Of op vakantie dus. Misschien moet ik er zelf ook maar MP3's van maken en die meenemen naar Ameland deze zomer.

Het is CT(= Centrale Toets)week op school. Geen lessen, wel toetsen, surveilleren en nakijken. Daaromheen liggen er nog allerlei bijkomende klusjes. En aan het eind van het jaar zijn er uiteraard leerlingen (en/of hun ouders) die last van stress krijgen m.b.t. overgaan of blijven zitten.
Vanavond heb ik een start gemaakt met het nakijken van de toets van H3c. Altijd weer een hele klus, zeker bij klassen van meer dan dertig leerlingen. Een fout antwoord is uiteraard fout, maar als ik moet grinniken bij het nakijken kan een fout antwoord toch nog 0,1 punt opleveren. Het is saai werk en als je dan een keer kunt lachen is dat mooi meegenomen. Thierry Boon verdient vanavond zo'n bonustiende.Op de vraag 'Hoe komt het dat er in Nederland steeds minder dialect gesproken wordt?' (3 redenen) komt hij niet verder dan twee antwoorden, dus verzint hij er eentje bij: 'Het is niet watervast, want de dialect.'

Erich was een rondje aan het fietsen en kwam een pilsje drinken. Misschien zouden we dat soort 'binnenvallers' vaker moeten inlassen. Hij liet me een verslag zien van een (wat oudere) leerling over de werkweek naar Engeland. Die student moet schrijver worden! Zeven A4'tjes van iemand die je niet kent over een werkweek waar je niets van weet. En het is door de woordspelingen en de vrolijke gekte een genot om te lezen!

1 bestelling: knipsel Lieven Tavernier.

29 juni 2007

Piet gaf vandaag de luisterboeken alweer terug. Ik heb nu in de kast staan:
- Godfried Bomans, De humor & ernst (3 CD's)
- Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat. Aleen op een eiland (6 CD's)
- F. Bordewijk, Bint (1 CD)
- Toon Hermans, Ik ben weer even sprakeloos (1 CD)
- Nescio, Titaantjes (1 CD)
- Gerard Reve, De Avonden (8 CD's)
- Annie M.G. Schmidt, December of Feest voor haar (1 CD)
- Jan Wolkers, Mijn stem brand in mij (2 CD's)
- Een kerstboom vol verhalen (1 CD)
- Ode aan de nacht. Het beste uit De Nacht van de Poëzie (4 CD's)
- Twaalf columns voor een beter 2007 (1 CD)
- Boeken voor onderweg (8 CD's: Maarten 't Hart, Freek de Jonge, Renate Rubinstein, Remco Campert, Simon Carmiggelt, Midas Dekkers, Adriaan van Dis, Frans Pointl)

 
Bij de ECI bestelde ik 'De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 60 lange verhalen', samengesteld door Joost Zwagerman. Wat Komrij is voor de verzamelbundels met poëzie, wordt zo langzamerhand toch Zwagerman voor de verhalen. Hij heeft zichzelf opgeworpen, maar slaagt wel in die poging. De vorige bundel bevatte 250 korte verhalen. Nu zijn het er 60, op in totaal 1522 bladzijden. Een staalkaart van de Nederlandse literatuurgeschiedenis: Nescio met 'Titaantjes', Willem Elsschot met 'Een ontgoocheling' en 'Het dwaallicht', Jan Wolkers met 'Kunstfruit', Bob den Uyl met 'Wat fietst daar?', Tessa de Loo met 'De meisjes van de suikerwerkfabriek. Maar ook Manon Uphoff met 'Vlees' en Hafid Bouazza met 'Momo'. Als ik de namen zo langs loop dan geloof ik dat ik - op het eerste gezicht - niemand mis. C. Buddingh' had ik er graag in gehad, maar of hij er in hoort? Max Dendermonde misschien? Grunberg?. Nee, het lijkt een goed overzicht. Dit boek gaat in ieder geval mee op vakantie.

1 bestelling: 3 bulkboeken Vestdijk.

30 juni 2007

Er zit een herkenbaar schema in. Eerst een dag keelpijn en daarna slaat de kou op m'n longen. M'n kop zit vol snot en ik heb koorts. Ik heb zo gehoest, dat ik het gevoel heb dat ik mijn ribben heb gekneusd. Elke beweging doet pijn en hoesten of lachen moet ik al helemaal niet doen.

 

Door naar juli 2007

 


Terug naar weblog
Terug naar de eerste pagina /homepage

Citaten zoeken op trefwoord
Overzicht van trefwoorden
Citaten zoeken op auteur
Overzicht van auteurs
Overzicht van bibliografieën
Andere interessante internet-bladzijden


©2007 Mats Beek, Veenendaal

Schrijf Webmaster


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker