Terug naar oktober 2006

 

1 november 2006

Twee meisjes hielden een spreekbeurt over 'De WC'. Een uitstekend verhaal met de geschiedenis van de WC, De WC in diverse landen, moderne ontwikkelingen, de geschiedenis van het toiletpapier enz. Gebracht met hier en daar een grapje, maar nergens giechelig. Vieze woorden wisten ze te omzeilen. Ze zeiden: 'het onderlichaam' of 'dat wat je op die plek nu eenmaal doet'. Uitstekend gedaan!

In de vissenkom op mijn bureau is het hoornblad af aan het sterven (lichtgebrek?). Het penningkruid daarentegen doet het uitstekend. Het heeft veel wortels gemaakt en aan de bovenkant groeit het centimeters boven de kom uit (ook wanhopig op zoek naar licht?).

4 bestellingen: Nico Scheepmaker, 'Het jonge vadersboek', 4 x Simon Carmiggelt, Een knipsel Bob den Uyl en Gedicht 3, Nelly van Dijk-Has, 'Stans avonturen'.

2 november 2006

Eén van de emailkranten die ik dagelijks ontvang wijst vandaag op deze site: http://whoorderedthat.web-log.nl/. Een site boordevol olekebollekes over allerlei onderwerpen. Conclusie: Het ollekebolleke leeft in Nederland. Klik hierboven, kijk en geniet! Twee van deze site gehaalde voorbeelden, een literaire en een actuele.

Aangenaam tijdverdrijf (13)

Snikken en grimlachjes
Dominee Haverschmidt
Riep naar zijn Rika, maar
Kreeg haar niet mee

Wél een bekeuring voor
Onverantwoordelijk
Ophitsgedrag in een
Stiltecoupé

Tijd voor een kamervraag!

 Rode bal, groene bal
Bal met een nummertje
Zevenentwintig... Staat
Niet op de kaart!

Eindelijk is deze
Oudenvandagensport
Ook officieel te
Oubollig verklaard

1 bestelling: 2 x Olaf J. de Landell

3 november 2006

Het moet gisterenavond een pittige gemeenteraadsvergadering zijn geweest. Martijn was pas om twee uur 's nachts thuis. De kwestie 'Ruim baan' heeft verhitte hoofden en discussies opgeleverd. Ik denk dat het college - net als bij de discussie over de Hollandia-wolfabriek - de emoties van raadsleden heeft onderschat. Henk van Soest zegt in de Gelderlander over Frits Beckerman: 'Hij zoekt eieren waar geen kippen hebben gelopen'. Die uitdrukking kende ik niet, maar ik vind hem wel beeldend.

Eén van de laatste spreekbeurten (ik ben blij dat het voorbij is; ik heb er de afgelopen weken zestig gezien) ging over slavernij. Een foto op het bord van geketende slaven en dan beginnen met de zin: 'We hebben dit onderwerp gekozen omdat we het boeiend vinden.' Ik vind dat een geweldige (woord)grap en die spreekbeurt is op dat moment al voldoende. Helaas hadden ze het zelf niet als grap bedacht.

 
 De post bracht vandaag 'In de schaduw van de Parnassus. Gesprekken met vergeten dichters' van Joris van Casteren. Ik ben vooral benieuwd naar zijn verhaal over Bergman, maar hij brengt veel meer interessante dichters (terug) voor het voetlicht. Van Casteren schreef de artikelen oorspronkelijk voor 'De Groene Amsterdammer'. Later heeft hij vergeten schrijvers geïnterviewd voor 'Vrij Nederland'.

Aan het eind van de middag zijn we naar een grote rommelmarkt in de Veenendaalhal geweest. Twee keer per jaar houden diverse organisaties en kerken er gezamenlijk een rommelmarkt. Op diverse plaatsen in de hal zijn dan boeken te koop. De prijzen variëren van 50 cent tot 1 euro 50. Ik kocht:
- 23 Nederlandse romans
- 15 poëziebundels
- 3 vertaalde literatuur
- 2 studieboeken
- 1 kinderboek
Verder kocht ik een grote puzzel van de Nachtwacht van Rembrandt (2000 stukjes).

4 november 2006

Herfstbladeren en moddertroep weggehaald van het dak van de erker en uit de dakgoot van de garage. Met name dat laatste was niet voor zijn tijd. In het gat van de afvoerpijp staat een plastic korfje om de troep tegen te houden. Daarvoor en daaromheen had het vuil zich zo opgehoopt, dat de hele dakgoot vol stond met een laag modder en blad van zeker twee centimeter dik. Een fijn klusje. Maar meer dan noodzakelijk, want als deze dakgoot bij een stortbui overloopt, komt het water via het dak en het plafond in de garage. En daar staan al mijn boeken. We hebben dat één keer gehad, toen hij nog als garage in gebruik was. Dan is het leed te overzien, maar ik moet er nu echt niet aan denken.

Per email kwam nieuwsbrief 205 van Antiquariaat Fokas Holthuis. Zowaar weer informatie over Adriaan Trabak (zie 9 en 18 augustus):

HEUFF VAN HOUWENINGE, J.A. Droesem. Roman. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1936. Eerste en enige druk. 21 x 14 cm. Halflinnen. 176 pp. € 25
* Roman over de casino's van de Riviera, geschreven door de rijke jonge, getalenteerde auteur Johan Adriaan Heuff van Houweninge, die eerder onder het pseudoniem Adriaan Trabak de roman De Terugweg schreef. In 1938 pleegde hij zelfmoord, 36 jaar oud.

N.a.v. Bergman ontdekte ik dat ik de gedichten en verhalen uit 'Bericht aan de reizigers', het boekenweekgeschenk van 1975, samengesteld door C. Buddingh nog niet had opgenomen op de diverse schrijversbladzijden. Het zijn vrijwel allemaal auteurs waar ik al een bladzijde over heb gemaakt. Ben ik vooral bezig met auteurs uit die periode? Deel ik de voorkeur voor auteurs van Buddingh'? Twee werken (van Mary Dorna en van Armando) nam hij ook op in de verzamelbundel 'Soms is een boek zo gek nog niet' die hij in 1980 voor de NS samenstelde. Van Bergman staat het gedicht 'Reisbrief' er in, met de onsterfelijke beginregels:

waarde vriend het is hier prachtig
de koeien zijn ontroerend drachtig

Doordat er een gedicht van hem in dit boekenweekgeschenk (met een hoge oplage) stond, kreeg Bergman enige bekendheid. Hierdoor lukte het hem om weer een bundel uitgegeven te krijgen. Hij was Buddingh' hier dankbaar voor. Tegelijkertijd was hij nijdig op Buddingh', omdat er een fout in het gedicht stond: bekoorlijk in plaats van behoorlijk (En dat is toch echt iets heel anders):

men zegt god heeft ons klein gebouwd
maar sneed ons uit behoorlijk hout

4 bestellingen: Jean M. Auel, 'Een vuurplaats in steen', Betsy Udink, 'De primeur van Caro Darmont', Herman de Man, 'Geiten', 2 knipsels Jan Hanlo en 1 knipsel Boelie van Leeuwen.

5 november 2006

Vanochtend koffie wezen drinken bij pa in Culemborg. Het aantal buizerds langs de weg neemt weer toe. Zitten ze in de winter meer bij de weg dan in de zomer? Van pa kreeg ikde 'Cultuuragende 2007' van de BankGiro Loterij. Hij had hem twee keer ontvangen. Wij spelen ook mee, waarom heb ik die dan niet gehad? Een aardige agenda met aan het begin van de meeste weken een citaat. Veelal van schrijvers, maar ook wel van acteurs en kunstenaars. Een bloemlezing:

Hugo Claus: 'Literatuur wordt door zieken gemaakt. Wie gezond is, schrijft geen boeken.'

Pablo Picasso: 'Je wordt pas jong als je zestig bent en dan is het te laat.'

Gerard Reve 'De man verklaart onmiddellijk zijn liefde, maar aarzelt lang eer hij zegt dat hij niet meer bemint;
bij de vrouw is het juist andersom
.'

Salvator Dali: 'Je hoeft niet bang te zijn voor perfectie, dat bereik je toch nooit.'

Godfried Bomans: 'Pas als je tot over je oren in de soep zit, zie je overal gehaktballen om je heen drijven.'

Winston Churchill: 'Ik heb al zoveel gelezen over roken, dat ik gestopt ben met lezen.'

In de agenda staat een bladzijde over het ANP Historisch Fotoarchief. Dit archief is digitaal beschikbaar op www.anpfotoarchief.nl. Een geweldig initiatief. Een enorme collectie nieuwsfoto's van 1900 tot heden. Voor particuliere en educatieve doeleinden zijn de foto's gratis beschikbaar. Het hele archief is op trefwoord te doorzoeken. Het trefwoord literatuur levert bijv. de onderstaande foto op.

Ook het trefwoord Veenendaal levert foto's op, 28 in dit geval. Vooral van de wielerwedstrijd Veenendaal-Veenendaal, maar ook van de bijenmarkt en de opening van het Grafisch Opleidings Centrum in 1982. Er staan ook foto's bij van het elftal van Vitesse en F.C. Utrecht. Daar voetbalde op het moment van de foto iemand met de achternaam 'Veenendaal'.

Het trefwoord 'Beek' levert 120 foto's op. Voornamelijk van Relus ter. En van de vorige paus die een mis opdraagt op het vliegveld Beek. Zoeken op Buddingh' levert niets op, maar zonder de apostroph komen er vier foto's tevoorschijn, waarvan drie van C. Buddingh':

6 november 2006

Vandaag begon alweer de eerste CT-(Centrale Toets)week van dit schooljaar. Dat betekent automatisch dat een kwart van het jaar er alweer opzit. Om spieken tegen te gaan én om ervoor te zorgen dat niet alle doerakken achterin het lokaal gaan zitten, hebben de leerlingen voor het eerst vaste plaatsen in het toetslokaal, aangegeven met een fotootje op de hoek van hun tafel. De eerste indruk is dat het wel rust gaf.

Van Martijn kreeg ik de BNN-scheurkalender. Op het kalenderblad van vandaag de uitdrukkingen waarvoor in het Engels het woord 'Dutch' wordt gebruikt. Een andere omroep dan BNN zou dit soort taalgebruik niet naar haar leden sturen (De VPRO - vroeger - misschien). Wat wel duidelijk wordt is dat Dutch als bijvoeglijk naamwoord in het Engels óf iets negatiefs, óf iets seksueels aanduidt. Daar zijn we mooi klaar mee.

- Double Dutch - brabbeltaal (tegenwoordig betekent het ook dat een meisje de pil slikt en daarnaast een condoom gebruikt)
- Dutch nightingale -kikker
- That beats the Dutch - dat slaat alles
- Talk like a Dutch uncle - iemand op z'n kop geven
- Dutch bang - een vluggertje
- Dutch cap - een condoom
- Dutch door - een vrouw die zich van twee kanten laat nemen
- Dutch oven - met de dekens wapperen als een een scheet hebt gelaten
- Dutch gold - klatergoud
- Dutch concert - hels lawaai
- Going Dutch - ieder betaalt voor zich (bijvoorbeeld in een restaurant)
- Pass the Dutchie - één joint roken met z'n allen

En alweer is iemand op zoek naar het adres of telefoonnummer van Koos van Zomeren. Iemand van een museum, dus ik word dan wel nieuwsgierig. Is het een privé-aangelegenheid, of willen ze in het museum wat met Koos van Zomeren? Ik heb ze maar weer doorverwezen naar de uitgeverij.

1 bestelling: Tineke Beishuizen, 'Je bent de liefste'.

7 november 2006

In de mediatheek (schoolbibliotheek, maar dat klinkt blijkbaar te ouderwets) staat het 'Lexicon van de jeugdliteratuur'. Een losbladig systeem in meerdere delen met een schat aan schrijversinformatie. Het wordt echter nooit door leerlingen gebruikt. Er wordt daarom overwogen om het van de hand te doen. Het is natuurlijk aardig als ik het voor een zacht prijsje kan kopen (Het lexicon voor de 'volwassen' literatuur heb ik thuis staan. Ik koop alleen niet de -schandalig dure- aanvullingen), maar het is nog veel leuker als we er in slagen om het de leerlingen wel te laten gebruiken bij de voorbereiding van hun boekverslagen. Zelf ga ik proberen op de diverse schrijversbladzijden op te nemen dat er een bijdrage over ze in het lexicon zit. Zeker bij de schrijvers van wie ik de bladzijde nog niet op internet heb staan (dat zijn er nu 6800 en het aantal slinkt niet, maar groeit). Als ik zo'n bladzijde dan compleet wil maken en op internet wil zetten, kan ik de laatste 'puntjes op de i' uit zo'n lexicon halen. Een opvallend verschil tussen de beide 'Lexicons' is dat er in dat over de jeugdliteratuur ook uitgebreid aandacht aan buitenlandse auteurs wordt besteed.

  Bij de Bruna kocht ik het nieuwe 'Literaire juweeltje': 'De Brief' van Cees Nooteboom. Het is toch een leuk initiatief, deze kleine boekjes voor maar € 1,00. Ik vermoed dat het een verzamelobject wordt, of misschien zelfs al is. In ieder geval zie ik dat het op Google al regelmatig als zoekterm wordt gebruikt.

De boekensite van de VPRO (boeken.vpro.nl) heeft een bladzijde over Al Galidi gemaakt. Ze hebben ook mijn schrijversinfo-bladzijde over hem bekeken en noemen het citaat dat ik van hem geef. Als je zo'n bladzijde maakt geld je onmiddellijk als kenner. De VPRO zegt: Al Galidi-kenner Mats Beek uit Veenendaal geeft dit citaat:

'Op een gegeven moment kreeg ik het gevoel dat ik geen schaap was.
Ik stopte met gras eten, verliet de kudde
en ging op zoek naar de weg van mijn leven.'
(uit: Mijn opa de president en de andere dieren)

1 bestelling: Etty Hillesum, 'Het verstoorde leven'.

8 november 2006

Enige tijd geleden had ik het over 'spookboeken': boeken die door de uitgever zijn aangekondigd, maar die - om wat voor reden dan ook - nooit zijn verschenen. In mijn schrijversbladzijde over Ischa Meijer blijkt zo'n spookboek te staan: 'Ten tijde van mijn vader'. Ik word er via een mailtje op attent gemaakt door de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek van Brussel: Geachte heer Beek, U ziet dat zelfs aan de infobalie van de openbare bibliotheek uw website zijn diensten bewijst. Zou het niet goed zijn in de bibliografie van Ischa Meijer te vermelden dat het boek "Ten tijde van mijn vader" nooit verschenen is ?
Zie daarvoor deze website Een klant kwam ernaar vragen en tot mijn grote verwondering bleek het boek in geen enkele Vlaamse bibliotheek aanwezig.

Doorwerkend in het 'Lexicon van de jeugdliteratuur' valt nog een verschil met het lexicon voor 'volwassenenliteratuur' op. Tekenaars en illustratoren nemen in het eerste lexicon een net zo belangrijke plaats in als de auteurs. En terecht natuurlijk. Annie M.G. Schmidt is niet meer los te denken van Fiep Westendorp. Hetzelfde geldt voor Roald Dahl en Quentin Blake. En dan zijn er ook nog de prentenboeken: Rupsje Nooitgenoeg drijft meer op de tekeningen dan op de tekst, om over Nijntje maar te zwijgen.

Aan de hand van bovengenoemd Lexicon heb ik de bladzijde over W.G. van de Hulst afgemaakt. Biografisch was die al wel in orde, maar ik had niet van alle boeken een jaartal van verschijnen. Nu lijkt de bladzijde me vrij compleet. Zie: www.schrijversinfo.nl/hulstvandewg.html.

2 bestellingen: 1 setje bodemkaarten en 2 x Olaf j. de Landell.

9 november 2006

Op de bladzijde over A.M. de Jong heb ik alle 44 titels van de 'Bulletje en Bonestaak'-strips toegevoegd. Dat overzicht is verder op internet niet 1-2-3 te vinden. Vanaf 02-05-1922 verscheen deze strip (getekend door George van Raemdonck) in 'Het Volk' en later ook in andere kranten. Bulletje en Bonestaak werden de favorieten van socialistisch Nederland en België én het werd de eerste strip waartegen moralisten waarschuwden. De strip was zedenbedervend (De zeden zijn niet overal zo mooi als in Ede, volgens m'n oom). De stripfiguren scholden, kotsten en liepen soms zelfs in hun blote billen!! 'Bulletje en Bonestaak' verscheen als eerste Nederlandse strip in 1924 in een andere taal (Duits) en daarna in 1926 ook nog eens in het Frans.

Op het grasveldje even voorbij ons huis staan momenteel tientallen geschubde inktzwammen (er bestaat ook een gladde soort, zonder schubben). Ze komen veel in bermen voor. Je ziet ze ook in de zomer, maar toch vooral in de herfst. Ze staan nooit alleen, maar altijd in (grotere) groepen. De sporen van de inktzwam worden in ringen rijp (zwart) van de buitenrand van de hoed naar binnen toe. Tijdens het openvouwen van de hoed verinkt dat deel van de rand van de hoed waarvan de sporen klaar zijn. Aan deze zwarte inktkleur heeft hij zijn naam te danken. Deze paddestoel is eetbaar, maar alleen als jong exemplaar. Zodra de inkt tevoorschijn komt, eet je een slijmerige, zwarte pap.

     

De internetbladzijde over Melati van Java afgemaakt.

10 november 2006

Vorige week zag ik op televisie dat Dick Laan, de schrijver van de Pinkeltjes-boeken, voordat hij schreef een verdienstelijk filmer was. Hij maakte zo'n 75 (stomme) films en documentaires. Vanuit het schrijven van scenario's maakte hij de overstap naar het schrijven van kinderboeken. Ik kwam een artikel over hem tegen in het 'Lexicon van de jeugdliteratuur' én ik had nog een scan liggen van een Noorse Pinkeltje-vertaling die ik destijds in Oslo in een tweedehands boekwinkel kocht:

Alles bij elkaar voldoende reden om een Dick Laan-bladzijde af te maken: http://www.schrijversinfo.nl/laandick.html.

1 bestelling: Heemschut, dec. 1979.

11 november 2006

De elfde van de elfde is een prima datum om wat aandacht te besteden aan een nonsens-dichter. Daarom heb ik de bladzijde over Edward Lear (1812-1888) afgemaakt. In Engeland een beroemdheid, maar in Nederland vrijwel onbekend. Er is wel wat werk van hem vertaald, maar dat is meestal uitgegeven als kinderboek. Een korte levensbeschrijving:

Edward Lear groeide op in een Victoriaans huishouden als jongste van 20 kinderen (in sommige bronnen is sprake van 21 of 22). Zijn vader was makelaar in effecten. Toen de zaken van zijn vader slecht gingen, moest het gezin uit elkaar. Edward werd opgevoed door zijn oudste zus Ann. Hij zag zijn ouders maar weinig. Edward Lear ging weinig naar school. Wel leerde hij verschillende talen. Hij had gevoel voor muziek en bleek goed te zijn als beeldend kunstenaar. Toen hij vijftien was moest hij gaan werken. Hij maakte wetenschappelijke tekeningen voor de artsenij. Het meest verdiende hij met het tekenen van de papegaaien in de 'Zoological Gardens' in Londen. Ook ontwierp hij advertenties voor winkels. De Earl of Derby was onder de indruk van zijn papegaaientekeningen en nodigde hem uit om op Knowsley Hall in Lancashire de dieren uit zijn privé-dierentuin te komen tekenen. Enkele jaren lang woonde Edward Lear op Knowsley Hall en tekende daar dieren. Voor de kinderen van Knowsley Hall maakte hij grappige tekeningen en versjes (vooral limericks). Zijn tekenwerk raakte bekend en hij heeft zelfs tekenles gegeven aan koningin Victoria. Hij reisde veel, o.a. naar India en Ceylon. Op zijn reizen maakte hij schetsen en notities en hield dagboeken bij. De schetsen en notities gebruikte hij voor zijn landschapsschilderijen, waarmee hij in zijn onderhoud probeerde te voorzien. Vanwege zijn slechte gezondheid was hij veel in Italië (vanaf 1837) en in Griekenland. Edward Lear is nooit getrouwd geweest. Hij was verlegen en onhandig in gezelschap. Bovendien vond hij zichzelf lelijk. Hij leed aan epilepsie en had slechte longen. Op oudere leeftijd kreeg hij syfilis. Nederlandse auteurs als Godfried Bomans, Annie M.G. Schmidt, Wim Hofman en Paul Biegel hebben gezegd geïnspireerd te zijn door Edward Lear.

       

 Eén van zijn bekendste papegaaientekeningen

 Collected Limericks

 Prisma-pocket met vertalingen

Laatste foto van Edward Lear, genomen in 1887

Vandaag (en morgen) ben ik vooral druk met het nakijken van proefwerken. Op school is daar de afgelopen week weinig van terechtgekomen, dus moet het nu in het weekend. 150 stuks en het kost zo'n vijf minuten per stuk. Dat krijg ik in het weekend niet eens af.

Aan het begin van de middag zijn we nog even naar een tenniswedstrijd van Martijn in het gemengd dubbel wezen kijken. Hij won de wedstrijd na een tie-break in de tweede set. Doordat het gelijk opging, was het leuk om naar te kijken. Na de tenniswedstrijd zijn we nog even bij de Eekhoeve geweest. Lidy moest eieren hebben. Ze (niet die eieren, maar die winkel) zitten, i.v.m. een verbouwing, tijdelijk in de kas i.p.v. in de boerderij zelf. Ik heb een flesje wijn, verrijkt met honing, propolis en kruiden gekocht, aangetrokken door de honing, maar vooral door de naam: Ambrosia. Er spookt dan gelijk de beginregel van een gedicht door mijn hoofd:

Ambrosia, wat vloeit mij aan?
uw schedelveld is koeler maan
en alle appels blozen

Het is het begin van 'Vera Janacopoulos' van Jan Engelman. Een gedicht wat mij verder niets meer zegt, maar dit is een regel die in je geheugen blijft hangen.

Ik heb weer meegeboden op wat boekenveilingen. Ze lopen in november af. Ik ben benieuwd.

2 bestellingen: Jan, Jans en de kinderen nr. 30 en Martin Gray, 'Uit naam van al de mijnen'.

12 november 2006

Ik word alle verkiezingsgeleuter op de televisie al een beetje zat. Het wordt steeds meer mannetjesmakerij en interviews gaan veel te weinig over programmapunten en veel te veel over peilingen en het reageren op verdachtmakingen en roddels. Tegelijkertijd komt mijn wat negatieve houding misschien toch ook wel weer door de peilingen, want de PvdA staat er steeds minder rooskleurig voor. Daarbij troost ik me dan maar met de gedachte dat we bij de lokale verkiezingen flink gewonnen hebben, dat hebben we maar vast binnen. In het verleden was het vaak andersom, winst landelijk en dan de klappen lokaal.
We hebben nu niet alleen een raamposter hangen, maar ook een soort driehoeksbord op het raam op de eerste verdieping. Dat valt heel erg op. Kijk hieronder maar eens op de eerste foto: het rood op de eerste verdieping springt eruit, maar naar de raamposter op de begane grond moet je zoeken. Hij hangt er wel:

 

 

De bladzijde over Jan Ligthart aan Schrijversinfo toegevoegd. De afgelopen week heb ik een recordaantal bladzijden toegevoegd. Dat komt vooral door dat Lexicon van de Jeugdliteratuur. Voor allerlei bladzijden die in feite al zo goed als af waren, gaf dit net het laatste zetje dat ik nodig had om ze helemaal af te maken.

2 bestellingen: 3 taalboeken en een bulkboek Bob den Uyl.

13 november 2006

Semina uit V3a kwam vanochtend naar me toe. Ze zat gisteren dit weblog te lezen ("ze had verder toch hélemaal niks te doen", zei ze erbij) en ontdekte toen een spelfout in een werkwoordsvorm. Op 7 november stond 'geldt je' i.p.v. 'geld je'. Je leraar Nederlands betrappen op zo'n fout, dat vinden leerlingen natuurlijk heel grappig. Maar zolang ze het nog vriendelijk komen melden, kan ik er mee leven.

     

In 2003 las ik een artikel in de 'Boekenpost' van april 2000 over Hans Pennarts, geschreven door Joop Bekkers. De schrijver van het artikel had zijn adres erbij af laten drukken. Ik heb hem toen geschreven en gevraagd of hij nog meer informatie over deze Pennarts had. Ik kreeg per kerende post een setje aantekeningen, gebruikt om het artikel te schrijven. Ik ben toen begonnen aan een bladzijde over Hans Pennarts, maar heb die nooit afgemaakt. Vanavond heb ik dat weer opgepakt. 'Wormcruyt met Suycker' helpt me verder, het 'Lexicon van de jeugdliteratuur' (met een artikel van dezelfde auteur als in 'Boekenpost') en uiteindelijk ook het 'Lectuur-Repertorium' (1953). Die Hans Pennarts schreef avonturenverhalen voor jongens onder allerlei pseudoniemen (o.a. Alex Tersoest - zie boven). Het waren veelal de zogenaamde 'kwartjesboeken'. Het 'Lectuur-Repertorium' kent Pennarts en is daar nogal negatief over. Blijkbaar kende men niet al zijn pseudoniemen. Alleen Bernard Hanson was bekend. Daar staat: ps. v. Hans Pennarts. Zie aldaar (blz. 1088), maar bij de andere pseudoniemen is men opmerkelijk positiever:

4 bestellingen: 2 x Heemschut, Olaf J. de Landell, 'Die dief stelen', 3 x Bomans, Ab Visser, 'De buurt'.

14 november 2006

Al ruim anderhalf jaar staat mijn schrijversinfo op www.schrijversinfo.nl. Op geocities heb ik het laten staan, maar daar verander ik niets meer aan. Die informatie veroudert dus. Dat heb ik er ook in vette letters boven gezet, met een link naar schrijversinfo. Toch blijven zoekmachines ook naar de oude informatie verwijzen, maar vreemd genoeg voor de ene schrijver wel en voor de andere niet. Als ik het systeem doorheb wat hier achter zit, kan ik het op geocities definitief weghalen, maar nu laat ik het voorlopig toch maar staan in de hoop dat de mensen 'doorklikken'. Vandaag kwam er een mailtje n.a.v. de site over Jef Geeraerts:

Goede morgen, Ik heb op de site de info gelezen over Jef Geeraerts, er staat wel degelijk vermeld dat de site verouderd is en niet meer wordt aangepast. Toch wens ik een opmerking te maken ivm Jef Geeraerts. Mijn vader heeft namelijk samen met Jef Geeraerts les gevolgt aan de koloniale hogeschool in Antwerpen, en hebben samen hun legerdienst gedaan. Inderdaad als kandidaat reserveofficier maar wel in Belgie en niet in Duitsland. Ze waren ingedeeld bij een tank eenheid in Leopoldsburg in de Limburg/Belgie. Ze zijn ook samen in 1954 naar Belgisch Congo getrokken, wat het militair verleden betreft in Congo, daar is de uitleg van mijn vader nogal voorzichtig, ze hadden bepaalde politietaken maar om te beweren dat hij (Jef) echt militair actief is een vrijheid die hij zich als schrijver mag aanmeten. Vriendelijke groeten.

4 bestellingen: 2 bodemkaarten, knipsels Maarten 't Hart, div. religieuze boeken en knipsels v. Wilderode.

15 november 2006

Suzanne wordt vandaag alweer 23 jaar. Nog even en allebei mijn kinderen zijn ouder dan 25. Gewoon blijven ademen en je wordt vanzelf een ouwe lul.

In mijn tweede klassen moest vandaag het naamwoordelijk gezegde gezocht worden uit o.a. de volgende zin: 'De gemiddelde frikadel schijnt achttien centimeter lang te zijn.' In een groepje van zes meiden ontstond een heftige discussie over het woord frikadel. De meerderheid was ervan overtuigd dat er hier een fout in het boek stond en dat het frikandel moest zijn. Ik heb de dikke Van Dale er voor ze bijgehaald. Die zegt dat het frikadel moet zijn (worstvormig stuk gebraden gehakt). Maar iets lager op de bladzijde staat ook frikandel. Daar staat bij dat het spreektaal is en dat voor de betekenis gekeken moet worden bij frikadel. We zeggen dus frikandel, maar we schrijven frikadel. De meiden legden zich neer bij de uitleg van Van Dale, maar bleven toch een beetje mopperig: 'Je schrijft toch ook niet haburger, of koket?'

Vanmiddag was er op het gemeentehuis een instructie voor stembureauleden. De gang van zaken in het algemeen weet ik intussen wel, maar er is de laatste tijd zoveel gedoe over stemcomputers, dat ik toch wel precies wilde weten wat daar in Veenendaal aan is gebeurd. Ik verwacht ook dat er op het stembureau mensen naar zullen vragen. Daar is goed over nagedacht: er zitten nieuwe chips in de computers (niet herprogrammeerbaar), de computers zijn op meerdere plaatsten verzegeld en dat wordt herhaaldelijk gecontroleerd. Daarnaast zijn er nog beveiligingen die niet openbaar gemaakt worden.

4 bestellingen: Lieve Joris, 'Dans van de luipaard', Boudewijn Buch, 'De kleine blonde dood', knipsels Gerrit Jan Zwier, 'Nieuw kerstboek voor kinderen'.

16 november 2006

Vanacht een keer of zes het bed uit om rondzoemende muggen naar de andere wereld te helpen. Bijzonder irritant. Daar zou je toch half november van af moeten zijn? Ik was er zo nijdig om, dat ik maar moeilijk meer in slaap viel.

Martijn kocht dinsdag 'Wat Wouter wil' van Wouter Bos. Of eigenlijk van Max de Bok die verslag doet van een gesprek met Wouter Bos. Je leest niet echt wat nieuws (maar dat zou ook vreemd wezen, we weten welke kant de PvdA op wil). In feite wordt het verkiezingsprogramma nog eens in begrijpelijke taal en meer in verhaalvorm uitgelegd. Er zijn dan tussenkopjes als:
- Het gaat niet om de centen maar om de mensen
- Herstel van solidariteit
- Van probleemwijk tot kansenzone
- Respect is keihard!
- Gevraagd: harde welzijnswerkers
- Sterke, creatieve economie als basis
- Kwaad over slechte dienstverlening

En dan in het tweede deel van het boekje 'Wat Wouter Bos drijft'. Een iets psersoonlijker kijk op de toekomst, waar onder het kopje 'Moreel leiderschap' ook het falen van Balkende als leider nog eens aan de orde komt. Fokke en Sukke hebben in de NRC(Next) van dinsdag een eigen uitleg van Wat Wouter wil:

 

 

1 bestelling: Pulp 6.

17 november 2006

Vanavond was in de bibliotheek de bespreking van 'Dubbelspel' van Frank Martinus Arion. De opkomst viel wat tegen. Er waren ruim dertig belangstellenden. De avond op zich was zeer geslaagd. Ik was één van de vijf gespreksleiders en door de lage opkomst hadden we kleine 'gesprekskringen', waardoor iedereen goed aan bod kon komen. De aanwezigen hadden het boek goed gelezen en er vervolgens ook echt over nagedacht. Het merendeel van de mensen was overigens ook lid van een leeskring en had dus ervaring met het op deze manier bespreken van een boek (wat dat betreft stond ik als gespreksleider op enige achterstand). We hebben uitgebreid stilgestaan bij de rol van de (sterke) vrouwen in het boek en de 'slapjanussen' van mannen, bij de rol die de slavernij nog altijd speelt in de cultuur van Curaçao en bij de expliciete rol van de seks in het boek. Uiteraard werden er vraagtekens gezet bij de geschiktheid van dit boek om een dergelijk project te starten. Het zal de breedte van de lezerskring wat beperken, aan de andere kant werd het duidelijk dat het boek geschikt is voor zo'n bespreking en de tongen dan ook flink losmaakt. In het tweede gedeelte van de avond was er een (Caraïbisch) hapje en drankje en werd er informeel nog over het boek doorgepraat. De vijf gespreksleiders spraken ook nog door over het boek en de ervaringen in hun 'kring'. Belangstellenden konden daar omheen gaan staan, het gesprek volgen en zich af en toe ook met het gesprek bemoeien. De opzet van de avond is wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar.

Het was aardig om te zien dat het ingelijste Annie M.G. Schmidt-cadeautje dat ik de bibliotheek gaf bij mijn afscheid als bestuurslid (in 1999) nog steeds in de bibliotheekkantine/personeelskamer hangt. Ik herinner me alleen dit houten lijstje niet, dus misschien hebben ze het wel opnieuw ingelijst.

1 bestelling: Marianne Philips, 'Het oogenblik'.

18 november 2006

Vandaag kreeg ik een emailtje van iemand die de bladzijde over Jan Wolkers heeft gelezen:
'nav bezoek van Uw internetsite een vraag mbt Wolkers. Is er ook een overzicht van z'n verschenen/ uitgegeven zeefdrukken? (zelf een viertal in bezit (1993/1998/2000/2006). Onlangs heb ik het luisterboek van alleen op een eiland aangeschaft, alwaar ook televisie fragmenten besproken worden. Bij U bekend? (en/of ook andere optredens)'
Dat luisterboek van het verblijf van Wolkers en Bomans op Rottumerplaat (geinterviewd door Willem Ruis) staat op mijn verlanglijstje. Meer optredens van Wolkers op CD/DVD ken ik niet. Er is wel nog een ander luisterboek: 'Mijn stem brandt in mij', waarop Wolkers gedichten en verhalen (o.a. uit 'Terug naar Oegstgeest', '22 sprookjes' en 'Serpentina's petticoat') voorleest.
Een overzicht van zeefdrukken van Wolkers ken ik niet. In het boek 'Jan Wolkers' over zijn beeldend werk gaat het vooral over glaskunstwerken en schilderijen. In een volgend mailtje (we hebben wat heen en weer gemaild) geeft de vragensteller een internetadres waar dergelijke zeefdrukken te koop zijn: www.galeriedeboog.nl.

   

 

19 november 2006

Wat foto's toegevoegd aan de bladzijde over Barbellion. Ik ben voorzichtig met het plaatsen van foto's i.v.m. een eventueel copyright, maar ik neem aan dat dat bij deze foto's, honderd jaar na dato, wel verlopen is.

       

Een paar maanden geleden kocht ik zijn originele 'The Journal of a Disappointed Man' in de Engelse druk. Ik ben er wel aan begonnen, maar het lukt me niet om er in door te lezen. Misschien is dit nou een boek dat ik maar voor een vakantie apart moet leggen.

Vanmiddag hebben we een wandeling door de wijk gemaakt. De positieve kant: prachtige herfstkleuren. De kanstanjebomen zijn al hun blad al kwijt, maar de eiken (en ook andere bomen) staan er prachtig bruin/geel en bruin/groen bij. We hadden een fototoestel mee moeten nemen. De negatieve kant: een stelletje klootzakkerige vandalen heeft het kunstwerk van Hanneke Zwart in het water bij de Brederodelaan vernield. Met grof geweld (dat kan niet anders) is de driehoek die aan de muur hangt een stukje naar beneden getrapt. Eén van de driehoeken in het water is zelfs helemaal verdwenen. De bodem staat er nog en een hoekje van een van de zijkanten. Als je zulk graniet doormidden krijgt, dan moet je behoorlijk sterk zijn. Zouden Ed en Hanneke dit al weten? Is de gemeente op de hoogte? En is er geld gereserveerd om dit soort zaken te herstellen? Uiteindelijk heb ik Ali Groebe gebeld. Die zit voor de PvdA in de commissie welzijn en is zeer betrokken bij dit soort zaken. Zij kan misschien reparatie in gang zetten.

Een prachtige opmerking van Kees Fens over Paul Biegel in de Volkskrant van 9 november: Hij moet een man van vele dagelijkse kleine vreugden zijn geweest. Zijn kleding, die van een countrygentleman, verried dat ook. Hij had altijd bijna hetzelfde aan, bij enige kou droeg hij een klein regenhoedje, dat hem, er is geen ander woord, guitig stond. Hij werd er nog kleiner mee. Hij was het oudste kind dat ik heb gekend.

Al surfend kom ik terecht op www.verzenvanvroeger.com. De webmaster heeft voorlezende dichters op oude grammofoonplaten gedigitaliseerd (ook enkele gedichten voorgelezen door voordrachtskunstenaars als Ton Lutz en Han Bentz van den Berg) en zet dat hier klaar om te beluisteren en/of te downloaden. Dichters als C. Buddingh' (Blauwbilgorgel) en P.N. van Eyck (De tuinman en de dood). Een aanrader deze site!

1 bestelling: Beb Vuyk, 'De wilde groene geur', Dr. N. Vermeer, 'Tropendokter' en Mink van Rijsdijk, 'Vlammen aan de horizon'.

20 november 2006

Hard gewerkt op school. De rapportvergaderingen komen er aan en moeten worden voorbereid. Ik werk graag met letters (Word), maar ik heb de pest aan cijfers (Excel). Vandaag moest ik vergaderlijsten maken. De klassen uit het leerlingadministratieprogramma exporteren naar Excel en dan de leerlingennamen daar uitknippen en in het vergaderformulier plakken. Dat kan dan weer niet in één keer, omdat het formulier meerdere bladzijden heeft. Kortom: gedoe! Maar het is gelukt en op den duur word je vanzelf ook handig in Excel.

Ed mailde vandaag. Toen heb ik toch maar teruggemaild of ze op de hoogte waren van het beschadigde kunstwerk. Vanmiddag zijn ze op de hoogte gebracht door de gemeente. Een journalist is er mee bezig en men wilde niet dat ze het uit de krant zouden lezen. Dan sluit ik niet uit dat een journalist het heeft opgepikt uit mijn weblog van gisteren.

6 bestellingen: Hubert Lampo, 'De belofte aan Rachel', Elias, 'Geknipte Kolder', P.A. Daum, 'H. van Brakel, Ing. b.o.w.', A. Van Schendel, 'Fratilamur', M. Kruyswijk, ' De ongerepte orde' en 5 geschiedenisboeken.

21 november 2006

Vanmorgen stond er inderdaad een suk in de krant over de beschadiging van het kunstwerk van Hanneke Zwart. Volgens de gemeente is er geen sprake van vandalisme, waarschijnlijk is het slijtage. Graniet, en dan in twaalf jaar slijten? Ik zal er deze week eens foto's van maken, maar slijtage daar geloof ik niet in. Vandaag kwam er ook een mailtje van de journalist. Hij had het inderdaad op dit weblog gelezen en was gelijk gaan kijken.

Vandaag in mijn tweede klassen gevraagd wat het meest gezongen Sinterklaasliedje is. Uit iedere klas komt dan wel 'Sinterklaas kapoentje'. Vervolgens vroeg ik of ze wisten wat een 'kapoen' is. Er waren twee leerlingen die het wisten. Een kapoen is een gecastreerde (gesneden) mesthaan. Als je dieren die vetgemest moeten worden castreert, dan schijnen ze dikker te worden. Leerlingen moeten hier - uiteraard - om grinniken. Als je ze vervolgens vraagt waarom dit woord toch in dit liedje zal staan komen ze met iets als 'het moest zeker op schoentje rijmen' en dat zal waarschijnlijk ook wel de verklaring zijn. Een collega veronderstelde dat het woord kapoen afkomstig is van kap-hoen: een hoen waar iets afgekapt is. Dat lijkt me geen gekke veronderstelling. Uit één klas kwam de opmerking dat Sinterklaas misschien ook wel echt gecastreerd is. Zwarte Piet draagt immers zijn zak. Ik houd van woordspeligheden in de les, maar dit is dan toch wel het moment om e.e.a. af te kappen. Een andere leerling kende het woord kapoen in de betekenis van lieveheersbeestje. Die draagt ook een rode mantel, dus enige vergelijking is er wel.
Ik heb op internet even doorgezocht en het Meerstens Instutuut komt op verzoek van een Wikipedia-redacteur met het volgende:
"een kapoen is een gecastreerde haan, zoals je al wist. Sint Nicolaas is (was) een bisschop, een hoger soort priester in de R.K.-kerk. Priesters in die kerk mogen zich officieel al eeuwenlang niet lichamelijk met vrouwen bezighouden, kortom ze zijn figuurlijk gecastreerd. Maar zelfs als je dit niet zou weten zou je toch al in de war kunnen raken over de geslachtelijke identiteit van de sint omdat hij altijd lange jurken of nachtponnen draagt, een dracht die in de westerse maatschappij is voorbehouden aan vrouwen."
En op de discussiepagina van Wikipedia wordt dat nog aangevuld met
De naam 'kapoen' werd in het verleden ook gebruikt als scheldnaam voor een jood. In de besnijdenis die bij joden gewoon is, zagen onze voorvaderen aanleiding tot de kwaadwillige vernoeming naar een gesneden haan. Maar, zoals het met veel scheldnamen gaat, verloor het zijn kracht en werd het uiteindelijk zelfs een koosnaampje. In België noemen de scoutingclubs hun leden tussen de zes en acht jaar 'kapoenen'. Vergelijkbare scheldwoorden die nu eerder uit vertedering dan in woede worden gebruikt, zijn 'deugniet', 'schavuit' en 'guit'.
Op de site 'Volkscultuur' is te lezen:
De term kapoen is vooral bekend geworden dankzij het figuurtje Klaes Kapoen uit volksprenten van omstreeks 1800. Deze Klaes was een type dat vanaf zijn vroegste jeugd niet wou deugen. Hij werd van school getrapt en door zijn baas, een bakker, ontslagen. Later deserteerde hij uit het leger en belandde in de gevangenis. Na zijn vrijlating schakelde hij over op moord en doodslag. Uiteindelijk liep het slecht af met Klaes Kapoen: hij werd onder de guillotine gelegd. Het verband tussen de term kapoen en een onverlaat is niet uniek. In de Franse versie van Tijl Uylenspiegel heet deze: Frans Thyl Capon.

Vandaag kwamen er per mail vooral vragen of ik een bepaald boek heb. Die kans is - gezien het enorme aantal boeken dat er bestaat - relatief klein. Er was 1 bestelling: Jan, Jans en de kinderen nr. 21.

22 november 2006

Verkiezingsdag. Dat betekent om zes uur op staan, zodat ik rond half zeven op het gemeentehuis kon zijn om de diverse materialen voor op het stembureau op te halen. Om zeven uur is iedereen dan op het stembureau en dan is er een half uur om e.e.a. in te richten. Even voor half acht zijn de eerste kiezers er al. We hadden de hele dag door een regelmatige stroom van kiezers, zonder dat het ooit echt druk werd. Dan blijf je ook lekker bezig. Ik had wat schoolwerk meegenomen (voor rustige momenten) maar daar ben ik nauwelijks aan toe gekomen.
In een gedeelte van het kleutergymnzaaltje van de Juliana van Stolbergschool, waar ons stembureau zat, is een hoek afgeschot om een klasje te huisvesten. Daarom was ook de inrichting van het stembureau wat anders. Een enkele kiezer raakte daardoor in de war en was al bijna weer vertrokken. Ze hadden op deze school wel werk van de verkiezingen gemaakt. Alle ramen van het gymzaaltje stonden vol met namen van politieke partijen (niet altijd goed gespeld) en er kwam ook een onderwijzer met zijn klas naar de gang van zaken kijken.

   

Zo'n dag is wel lang, want het stembureau is open tot negen uur 's avonds. Dan moet de boel nog afgesloten worden, een proces verbaal opgemaakt en opgeruimd. Even na half tien 's avonds was ik weer op het gemeentehuis om de spullen in te leveren. Daar wordt de plaatselijke uitslag bekend gemaakt en er staan televiesietoestellen om de landelijke uitslag te volgen. Daar word ik niet vrolijk van. De PvdA verliest tien zetels. De SP is de grote winnaar (dat is dan weer een voordeel).
Politici zijn altijd weer in staat om een verlies zo uit te leggen, dat het eigenlijk positief nieuws is. Dat kan ik ook met deze uitslag: Vier, acht en twaalf jaar geleden waren de verkiezingen voor de gemeenteraad een maand of twee voor de landelijke verkiezingen. Plaatselijk kregen we dan de klappen, waarna veel kiezers landelijk toch weer op de PvdA stemden. Nu is dat eens omgedraaid. In maart gingen we van drie naar zes zetels en nu krijgt de PvdA landelijk klappen. Maar lokaal hebben we die winst toch maar mooi gepakt. Overigens valt het verlies van de PvdA in Veenendaal nog wel mee, maar een paar procent.

3 bestellingen, knipsel Bob den Uyl, knipsels Lewis Carroll, 2 x Aar van de Werfhorst.

23 november 2006

De rapportcijfers voor het eerste cluster zijn er. Het gebruikelijke beeld. Teveel leerlingen die er in het begin te makkelijk over denken. Maandag hebben we rapportvergaderingen. Voor de brugklassen werken we dit jaar met docententeams. Dat blijkt qua overleg zo goed te werken dat er nu geen rapportvergaderingen voor die klassen nodig zijn.

1 bestelling: Johan Fabricius, 'Charlotte's grote reis'.

24 november 2006

Vandaag heb ik de eerste twee uur geen les. Ik kan dus de dag wat rustiger beginnen en wat later dan acht uur op school komen. Maar vandaag heb ik een leerling geschorst. Die moet dan wel op school zijn, maar wordt niet tot de lessen toegelaten. Daarom moet hij zich om acht uur bij mij melden. Met zo'n schorsing straf ik dus ook mezelf!

Een goede formulering van een vraag blijft moeilijk voor leerlingen (of ik blijf een zeikerd, dat is ongeveer hetzelfde):
'Hebt u uw haar geknipt, mijnheer?'
'Nee hoor, dat kan ik niet zelf. Kun jij dat wel? En hoe doe je dat dan? Voor de spiegel?'
'Ik bedoel of u naar de kapper bent geweest, mijnheer?'
'O, Zeg dat dan. Nee, ik ben niet naar de kapper geweest.'
Verbazing op het gezicht van de vragensteller.
'De kapper is bij mij thuis geweest en die heeft mijn haar geknipt.'

Vanavond ben ik met Martijn naar de Mediamarkt in Ede geweest. Ze hebben een Ipod-aktie en Martijn wil toch ook zo'n apparaat hebben. Hij kocht er één met een groot geheugen en een zwarte buitenkant. Hij kocht er ook een klein zendertje bij. Je kunt dat zendertje onderin de Ipod pluggen. Daarna kun je een frequentie instellen. Als je die frequentie dan opzoekt op je (auto)radio, heb je draadloos verbinding met je Ipod. Een mooi apparaatje. De regelgeving in Nederland is m.b.t. dit apparaatje weer ouderwets achterlijk: Je mag het wel kopen, maar je mag het niet gebruiken. Het is een zendertje en voor een zender heb je apart een vergunning nodig!
Verder kocht ik wat lege CD's, een USB-stick van 1 GB (om MP3's te transporteren) en:
- Jiskefet, Debiteuren crediteuren 2 (DVD)
- Van Kooten & De Bie, Ons zingt ons. Dertig jaar liederen en leaders (DVD)
- Youp van 't Hek met cabaret Nar, Romantiek met mayonaise (CD)|
- Jacques Brel, Jacques Brel (CD)
- The beatles, Love (CD)

De stichting Kunst- en Cultuur4daagse Midden-Drenthe organiseert elk jaar in juni een groot aantal aktiviteiten op het gebied van kunst en cultuur. In 2007 bestaan ze vijf jaar, en ze willen we hun aktiviteiten ophangen aan het thema: Taal van het landschap. Onderdeel van het programma zal een reeks van lezingen zijn. Daarvoor willen ze onder andere Koos van Zomeren uitnodigen. Dat lijkt een passende spreker. Mij vragen ze nu om zijn emailadres. Dat is de zoveelste. Ik heb ze maar weer doorverwezen naar de uitgeverij.

1 bestelling: knipsels Agatha Christie.

25 november 2006

Vanochtend werd Stef Bos bij Boekhandel van Kooten geïnterviewd door Wim Huijser en Bert den Boer. Een jaar terug spraken ze bij hem thuis met Stef voor hun interviewboek 'Leef je Verlangen'. Dat boek is al aan een tweede druk toe. Vandaag zetten ze het gesprek voort. Het was interessant en vooral een écht gesprek. Stef Bos speelt geen rol, maar is zichzelf en geeft open antwoord op de gestelde vragen. Als die vragen dan goed zijn voorbereid (en dat waren ze) ontstaat er een boeiend geheel. Het ging over verlangen, over Stefs jeugd in Veenendaal, over zijn band met Zuid-Afrika, over het ontstaan van liedjes en gedichten en over 'naast jezelf blijven lopen'. Wim verraste Stef met een vraag over de gelijkenis van zijn CD 'Ruimtevaarder' met een dichtbundel van Hans Andreus die ook 'De Ruimtevaarder' heet. Stef kende de bundel niet, toen hij aan zijn 'Ruimtevaarder' werkte. Later is hij er wel op gewezen, herkent er dingen in en vermoedt dat Andreus even oud was als hij en op dat moment met vergelijkbare levensvragen worstelde. Een opmerkelijk 'extraatje' bij deze vraag was dat Stef Bos ooit, toen hij een jaar of zes was, Hans Andreus gezien heeft in de winkel van zijn vader. Die ontmoeting is hem bijgebleven. Tot op dat moment dacht hij dat boeken uit een fabriek kwamen, net als chocoladerepen. Toen besefte hij dat boeken door iemand geschreven worden, dat er iemand is die nadenkt over de woorden van 'Meester Pompelmoes'. Wellicht is dat gegeven medebepalend geweest voor de keuzes die Stef Bos in zijn leven heeft gemaakt.

     

Ik kocht de boeken 'Alles wat was' (een boek met alle liedteksten, gelardeerd met foto's, knipsels en commentaren én met een CD met 11 niet eerder op CD verschenen nummers) en 'JA!' (zijn laatste boek met poëzie, geïllustreerd door Eric de Bruijn). Uit dat laatste boek las Stef ook het één en ander voor (zie foto). Vooral zijn Zuid-Afrikaanse teksten intrigeren me, zeker als hij er iets over het ontstaan bijvertelt. Van de tafel met aanbiedingen nam ik ook nog 'Trou Moet Blycken' van Gerrit Komrij mee. Eén van zijn boeken met commentaar op poëzie van anderen. Stef Bos was tenslotte ook nog zo vriendelijk om de boeken die ik van hem kocht te signeren. Hieronder een scan van zijn opdracht en handtekening in 'Alles wat was' en een fragment van zo'n Zuid-Afrikaans gedicht:

 

Die Witmense
bid tot hulleself
en noem dit
God

De Witmense
leef vir die toekoms
luister nie meer nie
na die stemme
van die dodes
Hulle dink
die verlede
is verby
Monoloog in twee kleure II (fragment)

Het hakblok voor het houthok zit plotseling onder de paddestoelen. Een prachtig gezicht, maar als hakblok kan ik het nu wel afschrijven. Dat hout is nu zacht en verrot. Maar ik krijg er een paar mooie foto's voor terug:

       

Een interessante vraag over Godfried Bomans vandaag: 'Hallo, ik zoek me wérkelijk wézenloos naar een boekje! Pakweg een jaar of 8 geleden,heb ik eens een boekje geleend van een kennis , dat was geschreven nadat Godfried was overléden. Godfried was kort na zijn overlijden doorgekomen bij een medium(geen naam) die alles wat Godfried vertelde over zijn dood en vooral ál zijn ervaringen en ontmoetingen aan genezijde, noteerde. Vooral de manier van zijn doorgevingen,nog stééds met zijn stijl humor, is ,dat het niet triest en zwaar overkomt. Ik werk in een hospice/stervensbegeleiding, waar we een kleine collectie boeken hebben over; sterven ,genezijde etc,maar dit boekje is niet zo ''zwaar'' om te lezen en,juist omdat het met '''zijn'' humor is doorweven,kan het lezen hierover voor nabestaanden wat lichter maken,wetende dat hun dierbere niét ''weg is''! Ik hoop wérkelijk dat u mij kunt helpen,ik zou al blij zijn met de titel!! Bij voorbaat hartelijk dank voor de moeite.' Ik had het antwoord niet, maar heb de mail doorgestuurd naar Bert, onderwijzer in Veenendaal en lid van het Bomansgenootschap. Het antwoord kwam per kerende mail: 'Ik zal jou het antwoord maar geven, dan kun jij het weer aan haar doorgeven. De vragenstelster bedoelt zeer waarschijnlijk: 'Het boek Godfried' van R. Hijneman. Uitgegeven bij Fontein Folio ISBN 90 261 3021 X.'

Dinsdag schreef ik, n.a.v. het artikel in de krant over het vernielde kunstwerk van Hanneke Zwart 'Ik zal er deze week eens foto's van maken'. Vanmiddag ben ik dat wezen doen. Dit kan toch onmogelijk slijtage zijn?

       

 Van de kademuur getrapt

Duidelijk afgebroken

 Gebroken graniet. Slijtage?

Overzichtsfoto

De Zwarte Piet voor het Zwarte Pieten-tennistoernooi had op het laatste moment afgezegd. Daarom was Martijn zelf Piet. Ik wist dat, maar toch schrik je als je de deur opendoet en er plotseling een Piet voor je staat:

     

N.b. Op de eerste foto (en op de laatste) hangt op de achtergrond onze wandklok, 27 jaar geleden gekocht bij de vader van Stef Bos in zijn winkel in de Hoofdstraat. Daarmee is de cirkel deze dag weer rond.

2 bestellingen: Bulkboek 3 en Han B. Aalberse, 'Liesbeth en de wereld van Bob & Daphne' (Bob & Daphne deel 3).

26 november 2006

Een zonnige (verjaar)dag. Eind november en je zou buiten kunnen zitten. We vermoeden zelfs dat het vandaag warmer is dan op Lidy's verjaardag (1 juni). We hebben zo'n beetje de hele dag aanloop, wat wel zo aardig is, omdat het de mensen een beetje over de dag verdeelt. Je hebt daarom ook gelegenheid gesprekken met iedereen te voeren.

Ik kreeg o.a. het 6 CD-luisterboek 'Alleen op een eiland' met de radiofragmenten van Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerpaat en (een tegoedbon voor) de dubbel-DVD 'Niet van talent gespeend' van Drs. P. Daar staat ook de documentaire op die een maand of twee geleden werd uitgezonden en waarvan het opnemen mislukt is! Ook nog wat bonnen (boeken- en slijters-).

Ik heb de afgelopen week op twee veilingen geboden. Bij Burgersdijk en Niermans liepen twee biedingen, maar dat werd niks. Het ging allebei weg voor een tientje boven mijn maximumbod. Bij Bubb Kuyper had ik op vier kavels geboden. Eéntje daarvan blijkt voor mij te zijn, een kavel met o.a. zes boeken van C. Buddingh'. De andere drie gingen enkele tientjes boven mijn maximumbod weg. Eén daarvan vind ik wel jammer: een kavel met 45 rijmprenten. Mijn maximumbod was € 150,00 en hij ging weg voor € 160,00. Ik heb via internet geboden. Als ik erbij had gezeten, was ik waarschijnlijk door blijven bieden, o.a. omdat er een rijmprent van 'De blauwbilgorgel' tussen zat. Uit 1939 zegt de beschrijving, maar ik betwijfel of dat jaartal waar kan zijn.

Nog een keer het vernielde kunstwerk van Hanneke Zwart: Uit gesprekken wordt me duidelijk dat het kunstwerk al een week of vier geleden vernield is. Ik heb iemand gesproken die er toen enkele jongens bovenop heeft zien zitten. Ook op de driehoek in het water. N.a.v. de krantenartikelen van deze week heeft hij ook de politie gebeld en dat doorgegeven.

2 bestellingen: drie bulkboeken W.F. Hermans en twee keer Olaff J. de Landell.

27 november 2006

Toon Tellegen is ook bekend in Zweden, getuige het volgende mailtje: 'Dear Sir, I once saw a beautiful children book by Toon Tellegen on an exhibition in Sweden. The name of the book is Mala nocna torta. I have tried to find it on internet but have not succeded. Can you help me? Or if eventually you can help me with toon tellegens mail address? Yours Sincerely.' Mijn Zweeds is niet zo best, maar ik vermoed dat het om een vertaling van zijn 'Taartenboek' gaat.

3 bestellingen: Gerard Reve, 'Brieven aan Simon Carmiggelt', Anthony van Kampen, 'Jungle Pimpernel', Henry Bernay, 'L' armure du magyar'.

28 november 2006

Rita Verdonk, de nummer 2 van de VVD-lijst heeft meer stemmen gekregen dan Mark Rute, de nummer 1 op de lijst. Dat is bij een landelijke verkiezing nog nooit eerder voorgekomen. Vanmiddag belegde ze een persconferentie, waarop ze betoogde loyaal te zijn aan Rutte. Tussen de regels door en met haar houding gaf ze precies het tegenovergestelde aan. Het beste commentaar lijkt hier, vrij naar Multatuli:

Loyaal
als een aal

Een telefoontje vanavond van iemand die gaat verhuizen naar een veel kleiner huis en daarom veel boeken kwijt moet. Over het algemeen ga ik daar niet op in (ruimtegebrek - en dat is geen smoesje), maar dit lijkt toch wel interessant, zodat ik deze week in ieder geval even bij hem thuis ga kijken.

Vanavond kwam m'n moeder bij ons op visite. Al pratend blijkt ze de ouders van Rita Verdonk te kennen (via via, van reünies van oud-Indiëgangers). Rita heeft dat pinnige/krengerige van haar moeder.

2 bestellingen: knipsel Kousbroek, Fons Jansen, 'De lachende kerk', bulkboek 'Inkt & bits'.

29 november 2006

Mijn Havo 3-leerlingen moeten de komende weken een betoog houden. Ze hebben hun onderwerpen bij me ingeleverd. Ze mogen nog van onderwerp veranderen, maar niet meer als ze korter dan een week voor de afgesproken datum zijn. Wie ruim op tijd begint voor te bereiden, kan dus nog een ander onderwerp kiezen. Wie op het laatste nippertje voorbereidt, zit aan zijn of haar onderwerp vast, ook als het op het tweede gezicht niet zo bruikbaar lijkt. (Ik had wel schik van deze optie). Waarover hebben derde klassers een uitgesproken mening? Dat blijkt breed uiteen te waaieren. Hier komen ze, in volgorde van opkomst:

- Drugs moet legaal worden
- Doping in de sport is oneerlijk
- Sinterklaas is oplichterij
- Boeken moeten gratis worden op school
- Als je in Nederland wilt komen wonen, moet je gelijk beginnen de taal te leren en die binnen een jaar kennen, anders mogen ze je eruit zetten
- Openbaar vervoer moet gratis worden
- Het is onzin dat de minister van landbouw heeft besloten dat er geen zwarte akkers meer mogen zijn
- Geen Duits en Frans leren op school, maar wel góed Engels
- Het jagen op dieren (herten, zeehonden) moet verboden worden
- Marteling als straf invoeren voor moordenaars enz.
- Euthanasie mag
- Doodstraf invoeren
- De doodstraf is mensen niet laten nadenken over hun daden
- Dierenmishandeling moet stoppen, vooral dierenproeven
- Softdrugs moet verboden worden in Nederland
- Saddam Hoessein moet eerst pijn lijden voordat hij wordt gedood
- TBSers mogen pas terugkeren in de maatschappij als ze echt goed psychologisch zijn gecheckt
- Abortus is moord
- Bush had Irak niet mogen aanvallen
- Wiskunde moet een niet verplicht vak worden in alle profielen
- Gevangenisstraffen moeten hoger en strenger
- Het geloof moet zich niet met andere dingen bemoeien dan met het geloof zelf
- De doodstraf moet overal ter wereld worden ingevoerd
- Vissen in een te kleine vissenkom is dierenmishandelig
- De legbatterij moet afgeschaft worden
- Opwarming van de aarde heeft serieuze gevolgen op termijn
- Dieren brengen warmte in huis
- Tegen discriminatie van homoseksualiteit
- 80 km zones moeten weg
- Standby-uren is onzin
- Alcoholgrens bij 14 jaar

Over die vissenkom voel ik me wel een beetje betrapt. Deze leerling weet vast wel dat ik er eentje op mijn bureau heb staan. Tegelijkertijd kan in het wel waarderen dat hij het lef heeft om mij op die manier aan te spreken.

 Wat rondstruinen op sites als marktplaats, ebay of qoop levert altijd wel weer verrassende informatie op. Zo blijken er gedichten van Rutger Kopland in het Engels vertaald en gebundeld te zijn: The prospect and the river (1987)

 

Vandaag had ik een gesprek met een leerling met ADHD. Hij was door een collega de les uitgestuurd. Aan het eind van de pauze zei ik tegen hem: 'Ga nu maar gauw naar de aula, je kunt nog net even eten.' Dat had geen haast, vond hij, want hij at overdag op school toch nooit iets. Ik heb hem de opdracht gegeven daar thuis eens over door te praten en eventueel wat op internet te zoeken, want volgens mij is regelmatig eten voor kinderen met ADHD heel belangrijk. Ik heb gelezen dat sommige kinderen door een regelmatig eetpatroon het zonder ritalin kunnen redden. Het zal me benieuwen of ik hier nog wat van teruggemeld krijg.

30 november 2006

Vanmiddag heb ik een mooie partij geschiedenisboeken gekocht. Veel boeken ook over Veenendaal en plaatsen in de directe omgeving. Zelfs het boek van Wout Jansen, dat pas dit jaar is verschenen. Een paar van de boeken:
- Wout Jansen, Een Gelders Verhaal. Meester Van de Westeringh en Gelders Veenendaal (met een hoofdstuk over Kees Stip!)
- Grote Historische Atlas van Nederland 1:50000 I West-Nederlands 1839-1859 (met Veenendaal)
- A.C. van Grootheest e.a., Geschiedenis van Veenendaal 2
- Herman Crompvoets, Veenderijterminologie in Nederland en Nederlandstalig België
- Willem H. Strous, Joods Rhenen (1634-1916). Verdwenen maar niet vergeten
- Een veluws dorp (Bennekom). Een herinneringswerk voor Ir. M.M. van Hoffen
- Rody Chamuleau & J.A. Dautzenberg, Ik ben geboren in Apeldoorn. Groot parodieënboek
- Jan de Vries, Nederlands Etymologisch woordenboek
- J. Verdam, Middelnederlandsch handwoordenboek (+ supplement)
- Enz. enz (in totaal pakweg 160 boeken)
Ik heb er een behoorlijke prijs voor gegeven, maar het is zeker de moeite (en het geld) waard!

2 bestellingen: Dirk Ayelt Kooiman, 'Montyn', Bulkboek 70, 'Het tandpastahondje'.

 

Door naar december 2006

 


Terug naar weblog
Terug naar de eerste pagina /homepage

Citaten zoeken op trefwoord
Overzicht van trefwoorden
Citaten zoeken op auteur
Overzicht van auteurs
Overzicht van bibliografieën
Andere interessante internet-bladzijden


©2006 Mats Beek, Veenendaal

Schrijf Webmaster


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker